Mandag kveld ble øygruppen Mentawai, vest for Sumatra, rammet av et jordskjelv med styrke på 7,7. Den påfølgende tsunamien ødela flere landsbyer, og minst 154 mennesker har mistet livet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Over 400 er fortsatt savnet.

Noen timer senere, tirsdag morgen, hadde den svært aktive vulkanen Merapi utbrudd. Den ligger på Java, Indonesias tettest befolkede øy.

Onsdag frykter man nye utbrudd fra vulkanen, samtidig som redningsmannskapene sliter med å nå frem til de små og avsidesliggende øyene som ble rammet av tsunamien.

Eksperter tror nye utbrudd kommer

Foreløpig er 28 mennesker bekreftet omkommet etter vulkanutbruddet. En redningsarbeider sier til BBC at han frykter tallet kan stige til 50.

Saken fortsetter under annonsen.

Flere eksperte BBC har vært i kontakt med, spår mer aktivitet fra vulkanen i tiden fremover. Den kan komme i flere former: Vulkansk aske og damp kan slippe gradvis ut, men i verste fall kommer det et massivt, eksplosivt utbrudd.

Indonesiske myndigheter forsøker å evakuere mennesker som bor i nærheten av vulkanen. Men mange ønsker ikke å dra, fordi de må dyrke jorden og passe på gårdene sine.

Se videoreportasjen i vinduet øverst.

Vanskelig å komme frem

I områdene som ble rammet av tsunamien er det uklart hvor mange som egentlig har mistet livet. Foreløpige er over 100 bekreftet omkommet, men tallet er ventet å stige. Så mange som 500 kan være savnet.

Redningsmanskapene har problemer med å komme frem til det avsidesliggende området. Dårlig vær gjør det vanskelig for skip å legge ut fra den nærmeste større havnen på Sumatra, Padang. Værmeldingene fremover tyder på mer av det samme været.

De første helikoptrene har likevel klart å lande med redningsmannskaper og forsyninger.

Minst 4000 husstander måtte bryte opp på grunn av tsunamien, skriver BBC. De har nå behov for telt, pledd, mat, rent vann og medisin.

Klarte ikke holde fast barna

Landsbyen Betu Monga ble spesielt hardt rammet av tsunamien. Tirsdag var 200 mennesker savnet her, 160 av dem kvinner og barn.

Overlevende kunne fortelle hjeteskjærende historier om foreldre som ikke klarte å holde fast barna sine da vannmassene slo inn over landsbyen.

For ni australiere og en japaner som var savnet i går endte det imidlertid godt, skriver The Sydney Morning Herald. Båten de var om bord på kom seg gjennom tsunamien og der er nå i land.

Øystaten Indonesia ligger i et geologisk svært aktivt område.

De røde ringene viser hvor jordskjelvet inntraff. Den gule ringen viser vulkanutbruddet.
En redningsarbeider i en av landsbyene som ble rammet av tirsdagens vulkanutbrudd. FOTO: TRISNADI/AP PHOTO
Trisnadi