Kina er bekymret for Nord-Koreas varslede oppskyting av en rakett som regimet hevder skal frakte en satelitt til verdensrommet, melder nyhetsbyrået AP.

Myndighetene i landet varslet lørdag at de vil skyte opp en rakett mellom 10. og 22. desember. En representant for Det kinesiske utenriksdepartementet ba søndag alle parter om å jobbe for fred og unngå handlinger som kan øke spenningen i området.

Kina anerkjenner Nord-Koreas rett til å drive med fredelig rom-aktiviteter, men ber om at det gjøres innenfor restriksjonene som er pålagt landet av FNs sikkerhetsråd.

— Har rettet feil

Det er andre gang Nord-Korea under ledelse av Kim Jong Un skal forsøke å skyte opp en rakett. Under forrige oppskyting eksploderte raketten omtrent ett minutt etter at den ble skutt opp, og oppskytingen ble betegnet som en fiasko.

En talsmann for Nord-Koreas komité for romteknologi hevder overfor landets offisielle nyhetsbyrå at de har analysert hva som gikk galt og rettet feilene, skriver nyhetsbyrået AP. Ifølge det offisielle nyhetsbyrået skjer oppskytingen etter ønske fra landets tidligere leder Kim Jong Il, som gikk bort 17. desember i fjor.Nord-Korea hevder oppskytingen er fredelig og at raketten som blir skutt opp skal frakte en satelitt til verdensrommet.

Saken fortsetter under annonsen.

Mener Nord-Korea tester langdistanseraketter

Flere mener oppskytingen av satelitten kun er et skalkeskjul for å teste langdistanseraketter.

— En Nord-Koreansk oppskyting vil være en stor provokasjon. Testing av ballistiske raketter er et klart brudd på resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd, sier Victoria Nuland, talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Ved forrige oppskyting varslet Japan at de var klare til å skyte ned raketten. I september i år offentliggjorde USA og Japan sine planer om å bygge et rakettforsvarssystem rettet mot Nord-Korea. Denne uken har Japan avlyst planlagte samtaler med representanter for regimet.

Valg i Sør-Korea

Den varslede oppskytingen kommer samtidig med valget i Sør-Korea 19. desember. Flere hevder Nord-Korea forsøker å påvirke valget.

— De jobber hardt med å påvirke det forestående valget. Det er mulig at de har en foretrukken kandidat, sa Sør-Koreas president Lee Myung-bak under en pressekonferanse med en gruppe utenlandske journalister, ifølge nyhetsbyrået AP. Uttalelsen kom torsdag med en sperrefrist til søndag.

— Men selv om det skulle skyte opp en rakett tror jeg ikke det vil påvirke valget i særlig grad, sa Myung-bak.

Hundreårsjubileum

I år er det hundre år siden landets første leder, Kim Il Sung, ble født. Dette markerer regimet ved å erklære at 2012 er året der Nord-Korea starter på veien til å bli «en sterk, velstående og stor nasjon». Det legger ekstra press på myndighetene for å rette opp fiaskoen fra forrige oppskyting, mener Koh Yu-hwan, en Nord-Korea-ekspert ved universitetet i Seoul som nyhetsbyrået AP har snakket med.

En vellykket oppskyting kan gi landet et ekstra forhandlingskort, fordi det betyr at de er nærmere målet om å utvikle langdistanseraketter som kan frakte atomvåpen, forteller Yu-hwan videre.Landet har kort— og mellom-distanseraketter, men alle prøveoppskytinger av langdistanseraketter siden 1998 har vært mislykket. Det er ukjent om landet har kapasitet til å bruke rakettene til å frakte atomvåpen, men man antar at regimet har nok anriket plutonium til å lage et halvt dusin bomber, ifølge nyhetsbyrået AP.