Leger sier utvinning og foredling av kull i provinsen nord i landet har ført til at tallet på fødselsskader er seks ganger så høyt i denne delen av Kina som i andre landsdeler. Og landsgjennomsnittet er i seg selv høyt, målt etter internasjonale forhold.

– De så normale ut da de kom til verden, men de kunne hverken gå eller snakke da de var ett år gamle. De ble seks eller syv år før de lærte å gå, de er fortsatt svært svake og ingen ser ut til å forstå hvorfor, sier Yilongs far, bonden Hu Yongliang, om sine to barn.

Stelles som spedbarn

Yilong og hans tre år gamle søster Yimei blir fortsatt stelt nærmest som spedbarn av sin mor Wang Caying.

– Jeg lar dem aldri gå ut. Jeg vil ikke at folk skal le av barna mine. De må være her inne på gårdsplassen hver eneste dag, forteller Wang til nyhetsbyrået Reuters.

– Jeg er spesielt bekymret for sønnen min, for han greier ikke den minste ting på egen hånd, og jeg må gjøre alt for ham, tilføyer Wang.

Hun og ektemannen tjener langt fra nok til å betale for tilstrekkelig legetilsyn og medisin for barna.

Den kinesiske gruveindustrien har tidligere vært beryktet først og fremst for sine mange ulykker, med over 3.200 omkomne i 2008 og nesten 3.800 i 2007. Og dette er de offisielle tallene – uavhengige aktivister sier de virkelige dødstallene ligger langt høyere.

Eksplosjon i skader

Nå kommer også opplysningene om hvordan forurensning fra gruveindustrien fører til en eksplosjon i tallet på fødselsskader. Nevrologiske defekter, medfødt hjertesykdom og åpen gane hører til de mest utbredte skadene.

Wang Caying, Hu Yongliang og parets to handikappede barn bor i Gaojiagou, en landsby omgitt av minst et dusin kullgruver. Disse gruvene produserer hvert år millioner av tonn kull til bruk i den kinesiske industrien, som har et umettelig behov for energi.

Industrien har bidratt til mange år med rask økonomisk vekst i Kina. Men nå begynner prisen alminnelige kinesere betaler for denne veksten å bli synlige – og for noen barn er prisen altså deres fysiske og psykiske helse.