Er du i jordskjelvområdet? Ta kontakt med Aftenposten.no på epost eller telefon +4722864040

LES OGSÅ: Over 8000 soldater er nå stasjonert ut for å delta i oppryddingsarbeidet etter

i Kina mandag morgen norsk tid.

Myndighetene frykter imidlertid for etterskjelv, og ber nå innbyggerne i de hardest rammede områdene om å sove ute i natt.

— Mange hus rast sammen

Mange av dem som klarte å komme seg ut av dirrende bygninger på egen hånd, må tilbringe natten utendørs.

Saken fortsetter under annonsen.

— Mange hus har rast sammen her, sier en kvinne i Dujiangyan, ifølge NTB.

Hun og datteren styrtet ut og hadde ikke tid til å ta med regntøy eller paraply mot regnværet.

— Men vi har det bra. Vi holder til på i skolegård, skriver hun i en tekstmelding til DPA.

Tøff natt

Universitetet i Oslo har en utvekslingsavtale med universitetet i jordskjelvrammede Chengdu, hvor folk sover ute i natt av frykt for nye skjelv. - Det er lite sannsynlig at vi har norske studenter der. Det som derimot er mer sannsynlig er at vi har kinesiske studenter fra området i Oslo, sier seksjonssjef for Seksjon for internasjonalisering av studier (SIS) ved Universitetet i Oslo, Gøril Vestad, til Aftenposten. Tirsdag vil SIS finne ut av om noen av deres studenter er berørt av katastrofen i Kina.

Problemer å få hjelp frem

Redningsmannskaper har hatt problemer med å nå frem til fylket Wenchuan, som ligger midt i episenteret, fordi veiene er ødelagt, ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

— Vi gjør det vi kan, men veiene er sperret av stein og ras, sa Li Chongxi fra kommunistpartiet.

Tallet på omkomne i Sichuan-provinsen hadde mandag kveld steget til over 10.000, og det er fryktet at tallet kommer til å stige. I tillegg til de mange omkomne er rundt

, ifølge provinsmyndighetene.

Skjelvet skjedde midt på dagen mens barn og unge var på skolen. Minst åtte skolebygg har rast sammen og hundrevis av elever og lærere ble fanget i ruinene.

Skjelvet tre mil under bakken

Så langt unna som i Taiwan, Pakistan og Bangkok kunne folk merke jordskjelvet. I Beijing begynte flere store kontorbygninger å svaie.

Flere bygninger både i Beijing og Shanghai ble evakuert, blant annet den som huser informasjonskontoret til gruppen som organiserer sommer-OL i den kinesiske hovedstaden.

Jordskjelvet ble utløst nesten 3 mil under bakken, 9 mil nordvest for Chengdu. Kinesiske jordskjelveksperter advarer altså nå om at det kan komme nye skjelv i Beijing på kvelden mandag lokal tid.

— Hjertet banket fortere

Den norske kvinnen

i en skyskraper i Beijing i dag:

Hun ble evakuert da hele bygningen begynte å riste som følge av et etterskjelv.

— Hjertet banket fortere enn normalt, og det tok tid å roe seg ned etterpå. Man tenker mye rart på veien ned. Hva gjør jeg hvis veggen raser sammen nå?, sier Engh Brekke til Aftenposten.no.

Redningsmannskaper leter etter overlevende i ruinene til en skolebygning i Dujiangyan i Sichuan-provinsen mandag kveld. Nesten 10.000 personer er fryktet omkommet.
REUTERS