Redaktøren i en av Kinas mest uavhengige aviser er sparket oppover til en administrativ stilling etter at han intervjuet USAs president Barack Obama.

Xiang Xi, sjefredaktøren i ukeavisa Sørlig Weekend — som utgis i millionbyen Guangzhou helt sør i landet - er i virkeligheten blitt fjernet fra sin stilling, opplyser informerte kilder til nyhetsbyrået Reuters.

Kinas president Hu Jintao sammen med Barack Obama under besøket. Kinas propagandadepartement skal ha reagert kraftig på at avisen Sørlig Weekend fikk det eneste intervjuet med Obama under oppholdet i Kina. FOTO: SCANPIX
JIM YOUNG

Fikk ny sjef

Han er blitt utnevnt til «administrativ sjefredaktør» og samtidig underlagt en ny sjefredaktør i uken som gikk. Endringene skjer etter sterkt press fra kommunistpartiets propagandaavdeling, opplyser tre ansatte i avisen.

Alle de tre ber om å få være anonyme av frykt for å bli straffet for å ha snakket om hendelsen.

– Propagandaavdelingen var helt sikkert misfornøyd med intervjuet, sier den kinesiske bloggeren Michael Anti som følger den kinesiske mediesensuren tett.

Saken fortsetter under annonsen.

Sørlig Weekend er som alle kinesiske medier underlagt statlig kontroll og sensur, men har klart å være mer uavhengig av Beijing fordi den utgis i Guangzhou i Guangdong-provinsen.

Barack Obama valgte å gi det sentrale intervjuet i forbindelse med Kina-besøket til Sørlig Weekend i stedet for et av de sentrale organene for kommunistpartiet i Beijing.

Under Kina-besøket tok Obama opp sensur og menneskerettigheter med de kinesiske toppolitikerne – uten at han skal ha fått noe særlig gehør for sine synspunkter.

Den amerikanske presidenten møtte også en rekke studenter i et folkemøte i Shanghai, og han ønsket at dette skulle sendes direkte på TV til hele landet.

Kinesiske myndigheter valgte å kun sende møtet lokalt i Shanghai, og "forestillingen" bar preg av å være svært godt regissert på forhånd, med godkjenning av alle spørsmålene som studentene stilte Obama.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Her møter Obama de kinesiske studentene i det som skulle være et direktesendt folkemøte i Shanghai. Men også her hadde kinesiske myndigheter stram regi på forløpet. FOTO: SCANPIX
Charles Dharapak

Godkjent på forhånd

Intervjuet kom i stand etter amerikansk initiativ, men skal ha vært godkjent av Kinas utenriksdepartement. Propagandadepartementet skal imidlertid ha reagert rasende på at de ikke var blitt kontaktet, og at intervjuet skjedde uten at de var forespurt.

Det er uklart i hvilken grad innholdet i intervjuet ble sett på som kontroversielt av kinesiske myndigheter.

Propagandadepartementet grep straks inn og strøk store deler av intervjuet bare noen timer før det skulle gå i trykken. Andre kinesiske medier fikk beskjed om heller ikke å referere fra det som kom på trykk, opplyser en redaktør i en annen avis til Reuters.

Avisen valgte da å trykke en utgave med store hvite felter der resten av teksten egentlig skulle stått. Dette har vært en velbrukt metode for å signalisere til leserne at myndighetene har drevet sensur av stoffet.

Sørlig Weekend er kjent for å drive undersøkende journalistikk på blant annet korrupsjon I statsapparatet og ha fokus på sosiale problemer I Kina.