Har du tips om denne saken? Send en e-post til 2286@aftenposten.no eller ring Aftenposten.no på 02286. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

Les: Jordskjelvet rammet flere greske ferieøyer i 05.30-tiden i morges. Skjelvet er foreløpig målt til 6,3 på Richters skala, og hadde sitt episenter sør for Rhodos, melder NTB.

Ingen nordmenn skadet

Reiseselskapene Star Tour og Apollo har ikke fått meldinger om skadde nordmenn etter jordskjelvet. — Vi har 621 norske kunder på Rhodos. Det sjekkes nå om kundene kan returnere til rommene sine. Noen av kundene har sagt at de muligens vil reise hjem, sier presseansvarlig Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour til NTB. Apollo vil tilby sine kunder å bytte hotell etter at jordskjelvet forårsaket sprekker i betongen på hotellbygningen. - Vi har fått meldinger om sprekker i betongen på et av våre hoteller på Rhodos. Kundene her vil få tilbud om å bytte hotell. Nå bruker vi tiden på å reise rundt å snakke med gjestene våre, sier presseansvarlig i Apollo, Helen Begby til NTB.

- Veggene svaiet

Ifølge Adresseavisa ble 31 turister fra Stjørdal i Nord-Trøndelag evakuert fra hotellet Villa Deuc på Rhodos, som er en populær ferieøy for nordmenn. - Jeg trodde først at det var noen som sto og ristet på døra, men så oppdaget jeg at gulvlampa sto og slang og hotellveggene svaiet fra side til side. Det var også store bølger i svømmebassenget utenfor. Folk ble veldig redde og alle ble evakuert fra hotellet, forteller Erling Skjervold til Adressa.no.

Løp skremte ut i gatene

Jordskjelvet brøt ut i Egeerhavet i en dybde på 13 kilometer , melder Athens geodynamiske institutt, ifølge nyhetsbyrået AP. Ifølge NTB skal jordsjelvet ha sendt flere tusen turister og fastboende skremte ut i gatene. Skjelvet var spesielt sterkt på Rhodos, Kreta, Samos og Santorini. Også på Karpathos fikk turister merke skjelvet på kroppen.

- Veldig ubehagelig følelse

Tirsdag morgen ble brå for Claes Jørgen Bøhn og familien fra Halden. De holder ferie på et hotell i Tigadia på øya Karpathos, og ble også rammet av skjelvet. De hadde merket to mindre skjelv midt på natten, men hadde lagt seg til å sove igjen. - Det var en veldig ubehagelig følelse. Det var som om et tog passerte leiligheten vår. Ting ramlet ned på baderomsgulvet. Det begynte forsiktig, og så ble det verre og verre, sier Bøhn. Sammen med kona fikk han vekket de to barna på 14 og tre år, og sammen flyktet de ned trappene. - Skal vi bade allerede? spurte treåringen faren da hun ble revet ut av sengen og påkledt i all hast. - Det svaiet ganske bra i bygningen. Utenfor møtte vi mange folk som hadde tenkt som oss. Det var rett og slett en vemmelig opplevelse, sier Bøhn.

- Sengen ristet

Ragnar Johansen og kona har vært på ferie i to uker på Rhodos, og våknet også av jordskjelvet. - Vi våknet av at det ristet i hele sengen. Jeg har aldri vært med på noe liknende. Det varte noen sekunder, og vi tenkte: «Wow, det er jordskjelv», sier Johansen på telefon til Aftenposten.no fra Sunwing resort utenfor Rhodos by. Selv om han merket jordskjelvet svært godt, var ikke situasjonen spesielt dramatisk. - Vi lå i senga og ventet på noe mer, men det kom aldri. Det er mange nordmenn, svensker og dansker som bor her, og alle er oppe og går. Det er egentlig veldig rolig her nå, ingen evakuering eller noe, sier Johansen. Nå ser han frem til å nyte sola de siste to dagene av ferieoppholdet, forhåpentligvis uten flere skjelv.

Kvinne omkommet

En person skal ifølge den statlige tv-kanelen Net være omkommet. Kvinnen skal ha falt ned trappen i hjemmet sitt i landsbyen Archangelos under evakueringen. - Jordskjelvet er sterkt nok til å lage en liten tsunami, men denne risikoen er redusert på grunn av at episenteret ligger så dybt, sier seismolog Efthymios Lekkas til Net.

Jordskjelvet førte til at det slo sprekker i betongfasaden på Electra Palace hotel utenfor Rhodos by. Ingrid Børslid fra Søgne bodde på hotellet, og flyktet sammen med barnet sitt da skjelvet oppsto. Hun drar tilbake til Norge onsdag, men ser ikke frem til å sove på samme sted i natt.
MMS-INGRID BØRSLID
Denne oversikten viser hvor i verden det har vært jordskjelv den siste uken. Halvparten av skjelvene som kan merkes i Europa hvert år, skjer i Hellas.
-