Afrikanske ledere møttes søndag i Libya for å samle seg rundt et felles budskap til G8-toppmøtet. Møtet starter onsdag i den skotske byen Gleneagles.

De afrikanske lederne ønsker full sletting av gjelden til de fattigste landene og — enda viktigere - større oppmerksomhet rundt handelsbarrierene som hindrer adgang til vestlige markeder.

- Slåss

— Det er et enormt fokus i Vesten på Afrika akkurat nå. Alle slåss om å vise hvem som elsker Afrika mest, sier den nigerianske analytikeren Tajudeen Abdul-Raheem. - Nå må Afrika sende et enstemmig budskap om handling på gjelds- og handelsområdet. Bistand er det minst viktige, fordi bistanden virker ikke dersom de urettferdige handelsbetingelsene og gjelden består, mener han.

Utestengt

Seniorforsker Walter Angell ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) er opptatt av landbruket. - Afrikas største problem er den manglende verdiskapningen i primærnæringen - nemlig landbruket, sier han.

Problemene med å få sving på det afrikanske landbruket henger sammen med Vestens tunge subsidiering av sitt eget landbruk, noe som gjør at afrikanske varer utestenges fra det vestlige markedet.

Afrikanske bønder, her fra Niger, er utestengt fra markedene i den vestlige verden.
REUTERS