Det var en video fra sommerleiren til Dansk Folkepartis Ungdom som fikk det til å renne over for en gruppe iranere i Teheran tirsdag.

Ifølge Danmarks ambassadør i Iran angrep 20-50 demonstranter ambassadebygningen.

— 15-20 molotovcocktails (hjemmelagete bensinbomber) ble kastet inn over den muren som omkranser ambassaden, sier ambassadør Søren Haslund Jensen til Jyllandsposten.

Muhammed-satire

Demonstrantene truet med nye angrep, men onsdag morgen var det rolig utenfor ambassaden. Bygningen ble ikke skadet i angrepet.

Den omtalte videoen viser medlemmer av Dansk Folkepartis Ungdom som konkurrerer om å tegne den mest satiriske utgaven av profeten Muhammed.

Saken fortsetter under annonsen.

Etter angrepet tirsdag hasteinnkalte Danmarks utenriksminister Per Stig Møller sine embetsmenn til et møte, skriver Berlingske Tidende.

Møller sa tirsdag at det "ulmer rundt omkring". Ministeren vil vente og se hva som skjer ved fredagsbønnen. Da vil det vise seg om de religiøse lederne i Iran og andre land vil oppfordre til nye protester mot Danmark.

— Det hele avhenger av hvordan de religiøse lederne reagerer på fredagsbønnen, sa Møller til Jyllands-Posten.

Ba om reaksjon

Inntil nå har danskene unngått en ny Muhammed-krise, som den som i fjor fikk flere muslimske land til å boikotte danske varer og som førte til angrep mot danske ambassader i Midt-Østen og Asia.

Men i går eskalerte krisen, da 232 av 290 medlemmer i det iranske parlamentet ba landets regjering om å avbryte alle økonomiske og politiske bånd til Danmark.

Dette kan ha inspirert demonstrantene som angrep den danske ambassaden i går. Demonstrantene krevde at ambassaden skulle stenge og ropte ifølge Reuters "ned med zionistene" og "Gud velsigne Guds parti".

Demonstrantene kom seg ikke inn til selve ambassaden, og den danske ambassadøren roser de iranske sikkerhetsstyrkene for hurtig innsats, skriver det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Innkalt på teppet

Siden helgen har iranske myndigheter satt opp et sikkerhetsgjerde rundt ambassaden i påvente av opptøyer.

Mandag ble ambassadør Søren Haslund Jensen innkalt til det iranske UD for å forklare de nye profettegningene. Irans president Mahmoud Ahmadinejad har fordømt tegningerne og kalt de ansvarlige for tapere.

Også i Indonesia har det kommet sterke reaksjoner.

— Vi har igjen kommet med en kraftig fordømmelse av tegningene i Danmark, sier en talsmann for det indonesiske utenriksdepartementet til AP.

Ingen personer ble skadet i angrepet. Heller ikke bygningen skal ha fått skader.
BEHROUZ MEHRI /AFP
Iranske sikkerhetsstyrker fikk raskt kontroll på situasjonen.
VAHID SALEMI /AP