Våpenhvilen ble meldt å ta effekt klokken 20:00, norsk tid.

— Vi, den folkelige ledelsen av Libya, anbefaler for våre bevæpnede styrker en umiddelbar våpenhvile for alle militære enheter, het det i uttalelsen som talsmannen Ibrahim Moussa leste opp like før våpenhvilen var ment å tre i kraft.

Han tilføyde at beslutningen om å stanse kampene ble tatt etter oppfordring fra Den afrikanske union AU.

I 23:30-tiden gjorde amerikanske myndigheter det klart at de ikke akter å respektere det libyske kravet om en våpenhvile.

— Den er ikke reell og ble umiddelbart brutt, sier Tom Donilon, landets nasjonale sikkerhetsrådgiver i en kommentar, ifølge BBC News.

Saken fortsetter under annonsen.

Gadafi ikke nevnt

Gadafis regime kunngjorde også fredag en våpenhvile. Men flere av landene i koalisjonen som nå angriper Libya hevdet at Gadafi ignorerte våpenhvilen fullstendig og at han fortsatte å angripe sivile mål.

Uttalelsen fra Moussa oppfordrer også representanter for landets største stammer til å ta del i en marsj fra hovedstaden Tripoli til opprørenes hovedsete i Benghazi, slik at de kan gjennomføre samtaler om en gjenforening.

Den britiske avisen The Guardian stusser over at Muammar al-Gadafi, landets leder de siste 42 årene, ikke er nevnt i Moussas uttalelse.

- Kan dette være et forsøk på å foreslå at initativet kommer fra en større sirkel enn bare Gadafi? spør avisen på sine nettsider.

124 Tomahawk-raketter avfyrt

Våpenhvilen ble kunngjort like etter at vitner i Tripoli meldte om kraftige bakke-til-luft-angrep fra Gadafis styrker, trolig i et forsøk på å stanse angrepene fra den USA-ledede koalisjonen.

En talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet kunngjorde søndag kveld at 124 Tomahawk-krysserraketter er avfyrt mot militære libyske mål siden angrepet begynte på lørdag.

Skeptisk FN-sjef

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa søndag kveld at han håpet våpenhvilen ville bli respektert.

— Jeg håper oppriktig at de libyske myndighetene vil holde ord, og ber dem så sterkt jeg kan om å gjøre det. Men de har fortsatt å angripe sivilbefolkningen, og dette tilbudet må testes og etterprøves, sa Ban.