Sentrale komiteer i den filippinske nasjonalforsamlingen kommer i morgen sammen for å innlede granskning av en avlyttingsskandale som truer president Gloria Macapagal-Arroyo. Dette kommer på toppen av en korrupsjonssak der tre medlemmer av hennes nærmeste familie er i søkelyset.Opposisjonen i nasjonalforsamlingen har allerede truffet tiltak for å innlede en riksrettssak mot presidenten, og en av hennes talsmenn sa i går at hun er rede til å møte enhver anklage som blir reist mot henne.

Skjerpet beredskap.

Rykter og spekulasjoner om kuppforsøk eller et mulig motkupp fra de militæres side har allerede skapt en spent situasjon, og da Filippinene søndag markerte 107-årsdagen for slutten på det spanske koloniveldet, var sikkerhetsstyrkene satt i beredskap for å møte eventuelle anslag mot presidenten.Dagen forløp imidlertid rolig, selv om anslagsvis 5000 demonstranter samlet seg i hovedstaden Manila, hvor de krevde Arroyos avgang.Presidenten selv markerte dagen ved å overvære en militærparade — ifølge det australske kringkastingsselskapet ABC som et mulig signal om at hun har full kontroll over hæren, tross rykter om et mulig kupp.I en tale lovet hun å styrke demokratiet i landet, å fortsette arbeidet for økonomiske reformer, og å bekjempe det hun kalte "skitten politikk".

Hardt presset.

Påstander om mulig valgfusk og presidentfamiliens innblanding i ulovlig gambling har kommet på toppen av en generell misnøye med økonomisk stagnasjon, høye priser og vanstyre. President Arroyo er satt under hardt press, og minoritetslederen i Senatet, Aquilino Pimentel krevde i går at hun skal gå av for å spare landet for ytterligere lidelser.Med mindre presidenten går av, "vil hun bare skape ytterligere problemer for nasjonen", sa Pimentel og fremholdt at Arroyo "på grunn av alle skandalene ikke lenger er i stand til å styre landet"..En ledende politisk kommentator, Nelson Navarro, sa samtidig til ABC at han tror Arroyo vil ha forlatt presidentpalasset før jul, høyst sannsynlig som følge av at generalene griper inn for å hindre kaos.

Granskninger.

Skandalene som opposisjonen henviser til, er knyttet til to granskninger som for tiden pågår i nasjonalforsamlingen.Under en senatshøring i forrige uke om illegal spillevirksomhet erklærte et vitne at både Arroyos sønn og hennes svoger har mottatt bestikkelser av bandene som står bak det populære lottospillet som går under navnet jueteng. Begge de to er medlemmer av nasjonalforsamlingen. Tidligere er også presidentens mann blitt knyttet til slik virksomhet.Arroyo har svart med å fastslå at ingen er hevet over loven og beordret etterforskning.Samtidig har det dukket opp et lydbånd som angivelig inneholder en samtale mellom Arroyo og en ledende valgfunksjonær foran presidentvalget i fjor vår. Der skal presidenten ha bedt funksjonæren sørge for at hun ville seire med en margin på minst én million stemmer.Talsmenn for regjeringen hevder at opptaket er manipulert, mens medlemmer av opposisjonen har sendt kopier til laboratorier i USA og Australia for eventuelt å få bekreftet om opptaket er ekte. Svar på dette vil først foreligge om noen dager.

Demonstrasjoner med krav om presidentens avgang fortsatte i Manila i går.
AARON FAVILA/AP/SCANPIX
Gloria Macapagal-Arroyo
REUTERS/SCANPIX