kobani-UYJf8QZta0.jpg

Tidligere mandag erklærte kurdiske krigere under ledelse av YPG-militsen seier over Den islamske staten i Ayn al-Arab, bedre kjent som Kobani, etter fire måneder med harde kamper og amerikansk bombing.

Ville ikke bekrefte at IS var slått

USAs ville i første omgang ikke bekrefte at IS var blitt jaget ut av Kobani, selv om kampflyene siden søndag har utført minst 17 luftangrep mot IS-stillinger rundt byen.

Men senere mandag bekreftet sentralkommandoen at de kurdiske styrkene har tatt kontroll over den kurdiske byen på grensen til Tyrkia og nå har makten i ni tideler av byen.

Kurdere i Syria, Tyrkia og Irak har feiret seieren i Kobani i gatene og på nettet. I denne Twitter-meldingen brukes betegnelsen om Den islamske staten som er mest brukt i Midtøsten; Daesh.

Saken fortsetter under annonsen.

Den kurdiske militsen YPG heiset stolt flagget på den strategisk viktige toppen Kaniya Kurda, der IS heiste sitt flagg for fire måneder siden.

Forvarselet om at kurderne hadde gjort store fremskritt kom søndag.

Tirsdag har flere nyhetsmedier lagt ut videoer på Twitter fra de ødelagte gatene i Kobani, som altså nå skal være fri.

De irakske kurdernes president Massoud Barzani gratulerte den syriske kurdermilitsen med sin seier i en tale mandag.

Alle er veldig lettet

— Jeg kan se YPG-flagget over Kobani, og jeg hører lyden av jetfly over byen, sa den tyrkiske kurderen Tevfik Kanat, som skyndte seg til grensen etter å ha hørt nyheten.

Over telefon sa han at folk danset og sang, og at det var fyrverkeri, og at alle var veldig lettet.

Feiringen i Diyarbakir i Tyrkia, som kurderne kaller Amed, var heftig mandag kveld.