— Dagens rettsmøte varte i litt over to timer og var svært suksessfullt for min klient og meg, sier advokat Sheriff Marie Tambadou til Aftenposten.no.

Han forsvarer 45-åringen fra Telemark, som er tiltalt for seksuelle overgrep mot seks gutter i alderen tre til 10 år, samt produksjon av barnepornografi. Mannen ble pågrepet i sitt eget hus i kystbyen Brufut i desember i fjor.

- Sier ja til løslatelse mot sikkerhet

- Tiltalten ble lest opp i Bundung Magistrates Court i dag, der min klient nekter straffskyld på alle punkter. Deretter ba jeg dommeren om at han må bli løslatt mot kausjon, siden han allerede har sittet i varetekt i snart tre måneder. Dommeren gikk med på det, sier Tambadou.

Dommer Abdoulie Mbecka setter to betingelser for løslatelsen:

— Min klient er naturlig nok svært lykkelig i dag. Han er glad for at han nå kan få slippe ut av Mile II-fengselet der han har sittet siden nyttår.

Saken fortsetter under annonsen.

- Hvor raskt kan han være ute av fengselet?

— Han har gitt meg en liste over venner som kan garantere for kausjonspengene. I morgen tar jeg kontakt med disse per telefon. Deretter må jeg møte de, for å få dem til å signere dokumentene, forklarer Tambadou.

Dokumentene må deretter overleveres til sekretæren i rettslokalet, før forsvarsadvokaten får tillatelse til å hente klienten ut fra fengselet.

— Det kan skje i morgen, altså fredag, eller rett over helgen, tror Sheriff Marie Tambadou.

Kan bo i sitt eget hus

Nordmannen, som tidligere har sonet fengselsstraffer for overgrep mot barn i Norge, har oppholdt seg i Gambia i hver vinter de siste tre-fire årene. Han har bygget seg hus og knyttet vennskap med mange gambiere. Da politiet aksjonerte mot boligen hans i desember i fjor, etter en bekymringsmelding fra norsk politi, fant de ham sammen med seks mindreårige barn på soverommet.

Politiet beslagla en rekke minnepenner- og brikker i mannens bolig. Ifølge politiet inneholder disse «usømmelige bilder» og de hevder at det er beviser på at mannen har foregrepet seg mot alle de seks barna, som er i alderen tre til 10 år.

Kilder i det gambiske politiet har sagt at det er bilder i det beslaglagte materialet som kan være av interesse for norsk politi. Her hjemme tolkes det slik at det kan dreie seg om overgrepsbilder av barn i Norge - eller andre land. Norsk politi har foreløpig ikke fått svar på innsynsbegjæringen de har sendt via Interpol. (FOTO: GRTS / SVEND OLE KVILESJØ)
GRTS / SVEND OLE KVILESJØ

— Når mannen blir løslatt, får han lov til å flytte hjem til huset sitt mens rettssaken pågår?

— Dommeren har bare besluttet at han ikke får tilbake passet sitt. Med andre ord får han ikke lov til å forlate Gambia. Men han kan bevege seg fritt inne i landet, og bo hvor han vil.

Aftenposten var på besøk i mannens bolig i begynnelsen av januar. Det lille huset har to små leiligheter. Selv bor han i den ene boenheten, mens en lokal familie med flere barn bor vegg i vegg. 45-åringen er tiltalt for å ha forgrepet seg på flere av disse guttene.

Les også:

— Er ikke dette problematisk, i forhold til at ingen vitner har blitt hørt i retten ennå?

— Det vil jeg ikke kommentere, sier advokat Tambadou til Aftenposten.no.

- Hva skjer om din klient prøver - eller klarer å forlate Gambia mens rettssaken pågår?

— Da vil de to gambierne som har garantert for ham, bli stilt for retten.

Den norske 45-åringen fotografert utenfor rettslokalet for en måned siden, da rettssaken ble utsatt på grunn av manglende tolk - og fordi forsvareren ikke hadde blitt informert. (FOTO: STRINGER / AFTENPOSTEN)
STRINGER / AFTENPOSTEN

— Aktoratet har åtte vitner

Forsvarsadvokaten har ennå ikke fått innsyn i noen av de påståtte bevisene som politiet hevder å sitte med mot nordmannen.

— Det eneste aktor ville fortelle meg i dag, er at han kommer til å innkalle åtte vitner til rettssaken. Vitnehøringen starter når rettssaken fortsetter torsdag 24. mars, sier Tambadou til Aftenposten.no.

Rettssak bak lukkede dører

Advokaten ba torsdag dommer Abdoulie Mbecka om at rettssaken må føres for lukkede dører, av hensyn til de mindreårige barna.

— Det gikk også dommeren med på. Fra nå av vil saken blir ført på dommerkontoret, uten noen form for publikum til stede.

- Men din klient hevder han ikke har forgrepet seg på barna?

— Jeg aner ikke hva slags beviser politiet mener de sitter på. Det er bare i saker der tiltalte risikerer fengsel på livstid eller dødsstraff, at forsvarsadvokaten får innsyn i dokumenter i forkant av rettssaken. Tiltalten mot min klient har en strafferamme fra fem til 14 års fengsel, påpeker Tambadou.

Etter det Aftenposten erfarer, vil også pressen bli utstengt fra resten av rettssaken mot den norske mannen. Dette skal være vanlig praksis i Gambia, i saker som omhandler mindreårige barn.

Rettssaken splittes opp

I Gambia settes det kun av et visst antall dager til rettssaken, hvis det er snakk om en tilståelsesdom.

Hvis tiltalte nekter straffskyld, ber dommeren partene møte en gitt dag. I retten må de kjempe om tid, i forhold til andre advokater og deres saker. Kanskje får Tambadou og hans klient et par timer til rådighet i dag, før dommeren ber alle parter - og eventuelle vitner - komme tilbake om noen dager, eller kanskje uker. Derfor kan denne rettssaken fort ta flere måneder før en dom faller.