• Retten til å ha sterke meninger, er noe jeg setter stor pris på, sa Tereza Heinz Kerry. I natt lovte hun amerikanske velgere at hun vil fortsette å tenke selv om hun blir USAs førstedame.

Frittalende. "En løs kanon på dekk" kaller kritikerne kvinnen som om noen måneder kan være førstedame i Det hvite hus i Washington. I går ventet alle på demokratenes partimøte på talen hennes. Ville John Kerrys styrtrike kone igjen sjokkere med sin frie tale, eller ville hun legge bånd på seg? — Jeg er Tereza Heinz Kerry. Jeg vil snakke fra hjertet, innledet hun, da hun ikledd en ildrød drakt i natt gikk på talerstolen i Boston. - Jeg vet hvor viktig frihet er. Jeg har lært at det er viktig å ta standpunkt selv om det kan være risikabelt. Det er på tide at verden får høre kvinnenes stemme fullt ut, sa hun.

- En fighter

De mange kvinnelige delegatene i den store kongresshallen i Fleet Center oppfattet den kvinnepolitiske appellen og reiste seg i full jubel for 65 år gamle Tereza, som alle kaller henne. Som presidentkandidatens kone hadde Tereza Heinz Kerry to mål for sin tale: Hun måtte gi et positivt bilde av ektemannen, og la velgerne bli bedre kjent med seg selv. - Min mann er en fighter, som har tjent sine Vietnam-medaljer på den gammeldagse måten - ved å sette sitt eget liv på spill for landet, sa hun. For demokratene er dette en del av strategien: Å fremheve Kerry som en sterk leder, og vise at hans krigserfaring fra Vietnam gjør ham bedre egnet enn Bush som øverstkommanderende i krig.- Ingen kan forsvare landet bedre enn han, og han vil selv stille fremst i skuddlinjen, sa hun.

Enhet og håp

Da den unge politikeren Barack Obama fra Illinois holdt sin tale, forsto alle i salen at de var vitner til gjennombruddet til et nytt stort politisk talent. Obama, som har kenyansk far og amerikansk mor, stiller til valg som senator for Illinois. - Det finnes ikke noe svart eller hvitt Amerika, noe latinsk eller asiatisk Amerika. Det finnes bare et Forente stater av Amerika, sa han.

<b>Appell. </b>Teresa Heinz Kerry støttet sin mann fullt ut i nattens tale på demokratenes landsmøte.
HECTOR MATA/AFP