Les også:

Kommunen krever at mellom 70 og 80 prosent av grunnflaten på det arkitekttegnede huset til Geir Nielsen og Anne Nielsen Rommen utenfor Strömstad må rives innen tre måneder. Ordren kommer til tross for at de fikk byggetillatelse fra kommunen i 2004.

— Vi får bare beholde ett soverom og en badstu, forteller Geir Nielsen.

Nordmenn kjøper nå nesten ni av ti fritidseiendommer i Strömstad, og nordmennenes dominans har vært et hett tema i lokalpolitikken i sommerbyen. 19. september er det kommunevalg i Sverige, og Nielsen mener lokalpolitikerne bruker byggesaken deres for å vise handlekraft.

— Vi er blitt ofre i et politisk spill. Vår sak blir brukt for å statuere et eksempel. De vil skremme nordmenn fra å etablere seg i kommunen, sier Nielsen, som er helt sikker på at en svensk familie ikke ville fått lignende behandling.

Saken fortsetter under annonsen.

Naboklage

Problemene startet for den norske familien da en nabo klaget byggetillatelsen inn for Länsstyrelsen (fylkesmannen). Familien fra Lørenskog var da allerede i full gang med å sette opp drømmehuset i Båthusviken utenfor Strömstad.

Ifølge Nielsen fortalte kommunen at saken ville løse seg. Men naboen fikk medhold, og Länsstyrelsen trakk tilbake byggetillatelsen.

Da startet marerittet. Kommunen hadde gitt byggetillatelse, selv om mye av fritidshuset skulle bygges på såkalt «pricad mark», et område med generelt byggeforbud.

— Kommunen var flere ganger på befaring og målte opp hvert eneste hjørne av huset på tomten. Vi trodde alt var greit og det ble vi også fortalt, sier Geir Nielsen oppgitt.

Lokalpolitikk

Strömstads miljø- og byggenemnd forsøkte etter dette å finne en løsning ved å omregulere eiendommen til familien Nielsen. De gikk flere runder med et konsulentselskap som foreslo løsninger som gjorde at huset kunne beholdes.

I forrige uke bestemte likevel kommunen at familien må rive. Rivningsvedtaket ble fattet med åtte mot én stemme i kommunens miljø- og byggenemnd, som opplyste om vedtaket i en pressemelding.

— Vi har ikke sett noen vilje hos kommunen til å finne en løsning, sier Nielsen. Bortsett fra å klage vedtaket inn for Länsstyrelsen, vet han ikke hva han skal gjøre.

— Saken er blitt en traumatisk knipe som man ikke skulle tro man skulle oppleve, sier Nielsen.

- Tok sjanse

Sören Eriksson fra Strömstadpartiet, som var leder i miljø- og byggenemnda frem til i sommer, mener familien har seg selv å takke.

— Problemet er at de startet å bygge mens byggetillatelsen var klaget inn, de tok en kjempesjanse, sier Eriksson.

Partiet hans har tidligere gått til valg på å stoppe store, norske utbyggingsprosjekter i kommunen.

— Dette har ingenting å gjøre med at de er nordmenn. Plan- og bygningsloven tar ikke hensyn til hvor folk kommer fra, sier Eriksson.