Les også:


Overenskomsten mellom regjeringen og en rekke mediebedrifter viste seg å være effektiv nok til å hindre at offentligheten fikk vite noe om hvor prinsen befant seg i flere måneder. Det faktum at han var sporløst borte fra kongelige familiesammenkomster og eksklusive nattklubber i London, ble ikke kommentert.

Eksperter på medieetikk er skeptiske til at medier går med på selvsensur etter oppfordring fra myndighetene.

– Jeg synes ikke beslutningen om å vise tilbakeholdenhet oppfyller noen av kriteriene jeg mener er relevante for de unntaksvise tilfellene hvor en nyhetsorganisasjon dropper en sak, sier Bob Steele som arbeider ved journalistskolen Poynter Institute i den amerikanske delstaten Florida.

Britiske medier forsvarer på sin side beslutningen om å godta selvsensur, og tabloidavisen The Sun skriver at den er stolt over å ha tatt del i avtalen med myndighetene.

– Da det ble klart at Harry ville bli sendt til Afghanistan, så ville ikke mediene være ansvarlige for å sette ham og soldatene sammen med ham i større fare. Så enkelt var det, sier Bob Satchwell, leder for redaktørforeningen Society of Editors.

Det var Satchwell som i fjor sommer forhandlet fram avtalen med britiske og enkelte utenlandske medier, på oppdrag fra britiske myndigheter.

JOHN STILLWELL
Lørdag er prins Harry på vei hjem.
JOHN STILLWELL