— IS er betydelig mer utspekulert og farlig enn det våre politikere har fattet. Vesten undervurderer IS kapasitet dramatisk.

Det skriver den erfarne tyske journalisten Jürgen Todenhöfer (74). Han skal være den første vestlige journalisten som har fått innpass i de IS-kontrollerte områdene i Syria og Irak.

På sin Facebook-side har han i syv punkter oppsummert sine erfaringer fra sitt ti dager lange opphold hos IS.

- Dreper desertører

Todenhöfer konstaterer at Vesten er opptatt av den fare som hjemvendte fremmedkrigere kan utgjøre, men han påpeker at IS-krigere som vil reise hjem igjen, blir sett på som tapere.

Eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights rapporterer at over tusen jihadister skal ha blitt drept i luftangrep utført av den USA-ledede internasjonale militærkoalisjonen i løpet av de siste tre månedene. NTB skriver at de fleste av de drepte skal være krigere tilknyttet IS eller Nusrafronten. Senest søndag ble det utført en rekke luftangrep mot Den islamske staten i Irak og Syria, ifølge det amerikanske forsvaret. Da var det hovedsakelig IS-kontrollerte bygninger og kjøretøy som ble rammet

Saken fortsetter under annonsen.

– Krenker islam

FNs høykommissær for menneskerettigheter, jordaneren Zeid Ra'ad Al-Hussein, sier ifølge NTB det ikke nytter å marginalisere IS med bomber fra den internasjonale militærkoalisjonen.

Han mener derimot at det er mer effektivt å undergrave terrorgruppens ideologi og viser blant annet til et brev som 126 fremstående muslimske ledere fra en rekke land har skrevet til IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi.

Den tyske journalisten Jürgen Todenhöfer har tilbragt ti dager sammen med IS-krigere.
Wikimedia

I brevet kaller de muslimske lederne Baghdadi for «ikke-muslimsk» og sier alt IS gjør er i strid med islam.

– Du har feiltolket islam og gjort den til en religion av hensynsløshet, brutalitet, tortur og drap. Dette er en krenkelse av islam, av muslimer og hele verden, skriver de i brevet.

Bombing ingen kur

NUPI-forsker Henrik Thune sier til NTB at bombingen kan demme opp for videre ekspansjon fremover og gjør det vanskelig for IS å ta nye områder i Syria og Irak.

— Men luftangrepene er ingen kur på lengre sikt, de klarer ikke å knekke ryggen på IS.

Han tror imidlertid at IS har blitt så sterk og så farlig som den kan bli i Irak og Syria.

— Usikkerhetsmomentet nå er hvorvidt IS eller lignende ekstreme islamistgrupper vil få tilsvarende utbredelse i andre land i Midtøsten. Den arabiske våren har ført til mange ustabile områder. Ikke minst Sinai-halvøya i Egypt og Libya, der radikal islamisme er på fremmarsj, sier Thune.

The Financial Times skrev før jul at hundre fremmedkrigere som ville desertere, skal ha blitt drept av IS.

Ifølge avisens kilde, risikoanalytiker Torbjørn Soltvedt ved det britiskbaserte selskapet Verisk Mapplecroft, skal årsaken være at IS-krigerne ikke takler endringen fra en mobil milits til å bli styresmakter i området. Kampmoralen skal være svekket, ifølge avisen.

Soltvedt skal ha fått mange rapporter om utenlandske IS-krigere som har kontaktet familiemedlemmer og myndighetene i hjemlandet i håp om å komme seg hjem.

Vil ikke kommentere norske desertører

Hittil har ti personer fra Norge blitt drept i Syria. Men Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsker ikke å kommentere om det er noen fra Norge blant de 100 fremmedkrigerne som skal ha blitt drept av IS.

- Jeg ønsker ikke å si noe om vi har informasjon om det er noen fra Norge blant de drepte, sier Trond Hugubakken, kommunikasjonsdirektør i PST.

Han sier at PST fanger opp informasjon om personer fra Norge som er reist til Syria på mange måter: Nasjonalt samarbeide med Etterretningstjenesten, internasjonalt samarbeid, åpne kilder og familie, venner og miljøer i Norge.

— Men vi fanger ikke opp alt, antagelig er det noen som er blitt drept uten at vi vet om det, sier Hugubakken.

Forsvarets etterretningstjeneste kartlegger fremmedkrigere i utlandet, men oberstløytnant Eystein Kvarving ønsker ikke å kommentere om det er norske blant dem som IS skal ha drept.

— Forsvarets etterretningstjeneste kan ikke på prinsipielt grunnlag kommentere enkeltsaker fordi det vil kunne røpe kapasiteter og metoder, sier Kvarving.

- Trussel mot verdensfreden

Den tyske journalisten, Jürgen Todenhöfer rapporterer ifølge tyske medier at IS er styrt av en ekstatisk entusiasme som han aldri før har sett i noen krigssone.

— IS planlegger den største religiøse utrenskningsaksjon i historien, sier Todenhöfer til den tyske avisen tz.

Han opplevde at det hver dag strømmet til nye fremmedkrigere fra hele verden. Mange av dem er vellykkede og godt utdannet fra USA, Russland og land i Europa.

Han påpeker at IS på få måneder har erobret et område som er større enn Storbritannia. Han konstaterer at al-Qaida er en dverg i forhold til IS.

— IS er den største trusselen mot verdensfreden siden den kalde krigen, skriver Todenhöfer.

Vestlige politikere undervurderer kapasiteten til Den islamske stat (IS) i Syria og Irak, mener tysk journalist som har vært på innsiden av IS. Bildet viser IS-soldater i den syriske byen Raqqa tidligere i år.
AP Photo/Raqqa Media Center of the Islamic State group