Les også: FAKTA: BILDESERIER: Getsemane-kirken i Øst-Berlin var et tidlig samlingssted for demonstrasjonene mot regimet i DDRs hovedstad. Inspirert av lignende kirkelige samlinger i Leipzig og andre steder, bidro menigheten sterkt til folkeprotestene og den fredelige revolusjonen som til slutt fikk både muren og regimet til å falle.

– Vi minnes gledestårene, de henrykte ansiktene, frigjøringen, sa den lutherske biskopen Wolfgang Huber under den økumeniske gudstjenesten mandag.

Den katolske erkebiskopen Robert Zollitsch advarte samtidig mot nye murbyggere i dagens samfunn.

– De må ikke få noe de skulle ha sagt, verken i samfunnet eller i kirken, sa erkebiskopen.

Både Angela Merkel og den tyske presidenten Horst Köhler var til stede, i tillegg til flere andre fremtredende personer.

Saken fortsetter under annonsen.

– Vi minnes gledestårene, de henrykte ansiktene, frigjøringen.
Biskop Wolfgang Huber.

Clinton hyller Berlin

Prestedatteren Merkel, som selv vokste opp i et kirkelig miljø i det kommunistiske DDR, er vertinne for et stort antall tidligere og nåværende stats— og regjeringssjefer under feiringen.

PAWEL KOPCZYNSKI

USAs president Barack Obama glimrer med sitt fravær, men hans utenriksminister, Hillary Clinton, er leder for en stor amerikansk delegasjon som deltar i feiringen.

– Jeg er henrykt over å være her i Berlin. byen som betydde så mye. Ikke bare for det tyske folket, men for det europeiske og amerikanske folket, og hele verden, sa Clinton som gratulerte Merkel med dagen i et møte på morgenkvisten.

Senere på dagen får de to kvinnelige lederne selskap av den franske presidenten, Nicolas Sarkozy, hans russiske kollega Dmitrij Medvedev og den britiske statsministeren, Gordon Brown, i en storstilt feiring ved Brandenburger Tor.

– Mer interesse

Rundt 1.000 dominobrikker, 2,5 meter høye, som i helgen ble satt opp langs to kilometer av grensen hvor muren sto, skal falle, mens Merkel og de fire lederne for maktene som kontrollerte byen etter krigen, går sammen gjennom Brandenburger Tor.

Konserter, fyrverkeri, taler og en lang rekke andre arrangementer fyller ut en feiring som er langt større enn tidligere markeringer av murens fall.

– Det er interessant at 20-årsdagen får så mye mer oppmerksomhet enn 10-årsdagen, konstaterer Merkel i et intervju med Bild-Zeitung mandag.

– Det finnes et behov hos mange mennesker om å vite mer om det som skjedde. Også jeg blir spurt av mange om mine erfaringer fra DDR-tiden. Først nå interesserer mange seg for hvordan livet og hverdagen var, sier forbundskansleren.

JOHN MACDOUGALL