To tenåringssøstre fra Newark døde trolig av kullosforgiftning fra et strømaggregat ved vinduet. Søstrene på 18 og 19 år ble funnet omkommet onsdag kveld hjemme i en leiegård i Newark, New Jerseys største by. Mens familiemedlemmer sto gråtende på fortauet, sa fortvilte naboer til lokale medier at ulykken skyldes myndighetenes sommel med å skaffe dem strøm. Newarks ordfører oppfordret alle til å være forsiktige, nå som temperaturene falt og mange manglet lys og varme.

— Kombinasjonen levende lys, gass og generatorer er potensielt farlig. Jeg ber dere om å være forsiktige, så vi unngår flere slike unødvendige dødsfall, uttalte ordfører Cory Booker.

— Vår største prioriterte oppgave er å få slått på strømmen igjen, sa president Barack Obama da han besøkte New Jersey onsdag.

Dødstallene etter Sandy var i går kommet opp i totalt 157, etter at nye dødsfall ble rapportert i New York. Minst 87 er døde i USA. Flere er døde av forgiftning fra dieselaggregater, melder AFP. Anslag for skadeomfanget lød i går på mellom 170 og 285 milliarder kroner.

Fortsatt krise

I den velstående byen Hoboken i New Jersey sto borgermester Dawn Zimmer utenfor et mørklagt rådhus og ba om lommelykter, mat drikkevann og bensin.

Saken fortsetter under annonsen.

— Hvis noen som hører på har et aggregat, ber vi dere om å ta dem med. Vi er fremdeles i krise, sa hun til lyden av surrende vannpumper og aggregater.

Hoboken, som ligger en fergetur over Hudson River fra New York City, ble spesielt hardt rammet av stormen. Da vannet i går endelig trakk seg tilbake, lå en stinkende by av gjørme og oljeslim igjen. Hele byen er strømløs, mange må belage seg på at det kan ta syv til ti dager før strømmen er tilbake. Langs den stormrammede amerikanske østkysten er ca. 4,9 millioner mennesker fremdel uten strøm, 1,8 millioner av disse er i New Jersey.

Delt Manhattan

I New York meldte strømselskapet ConEd i går kveld at de fleste av kundene deres vil få strømmen tilbake først innen 11. november. 650 000 newyorkere er fortsatt uten strøm. I går natt var temperaturen fire grader i New York, og mange uttrykte bekymring for fattige og eldre i de strømløse bygningene. Sandy har etterlatt et Manhattan delt i to: sør for Empire State Building er byen mørklagt. Beboerne valfarter til de delene av byen som har strøm for å lade mobilen, forsøke å finne en dusj og fylle opp vannbøtter til å skylle ned i toalettene. Men mange hotellobbyer, banker og kafeer avviser strømturistene. Chase Bank på Third Avenue er imidlertid et unntak: her har de åpnet dørene for alle som ønsker det. Flere flykter fra strømmangelen i New York.

— Det er møkkete, og det er i ferd med å bli ganske crazy. Alt er bekmørkt. Jeg er lei av det, sier Michael Tomeo til CBS News idet han entrer bussen til Philadelphia med sin fire år gamle sønn.

Politimester Ray Kelly i New York uttalte i går at kun noen få tilfeller av kriminalitet i etterkant av Sandy var rapportert.

I går begynte deler av t-banenettet å fungere igjen i New York, men både der og på bussene måtte folk regne med å vente timevis i kø - i likhet med på de få bensinstasjonene som var åpne.

reidun.samuelsen@aftenposten.no