Til tross for at USA og Storbritannia ikke godtok Frankrikes krav om at Iraks nye regjering i praksis skal kunne legge ned veto mot større amerikanske militæroperasjoner, ser det nå ut til at franskmennene er fornøyde med det siste kompromissforslaget.

— Jeg tror ting går i riktig retning, sa landets FN-ambassadør, Jean-Marc de La Sabliere, natt til tirsdag norsk tid.

Franske diplomater gikk enda lenger og sa at de nå tror på et enstemmig vedtak hvor alle de 15 medlemmene av Sikkerhetsrådet slutter seg til resolusjonen.

Tysk tilfredshet

Den tyske FN-ambassadøren Günter Pleuger ga klart uttrykk for at Tyskland, som i utgangspunktet støttet de franske innvendingene mot resolusjonen, nå er fornøyd med det siste resolusjonsforslaget.

— Den nye teksten tar hensyn til våre innvendinger, og jeg mener vi kan leve med den, sier den tyske FN-ambassadøren.

Resolusjonen er den siste delen av puslespillet som må på plass før den midlertidige irakske regjeringen overtar makten i landet 30. juni. Resolusjonen gir sin tilslutning til den midlertidige, irakske regjeringen og godkjenner samtidig at amerikanske styrker blir i landet også etter 30. juni for å sikre stabilitet etter at irakerne har overtatt makten.

Militæroperasjoner

Det er forholdet mellom regjeringen til Iraks nye, midlertidige statsminister Iyad Allawi og de omkring 160.000 amerikanskledede styrkene i landet som har skapt størst splittelse i Sikkerhetsrådet.

— Vi mener dette er en utmerket resolusjon og vi forventer at den blir lagt fram for avstemning tirsdag ettermiddag. Dette er definitivt en ny fase i Iraks politiske historie - gjenopprettelsen av full uavhengighet, sa USAs FN-ambassadør John Negroponte.