Er det en selvmotsigelse mellom det å være fransk og tro på Islam?

Åpenbart ikke, men i Frankrike, landet i Vest-Europa med flest muslimer, stiller mange av velgerne seg spørsmålet i forkant av det avgjørende presidentvalget mandag.

— Jeg sitter her på en fransk kafé, med franske klær, og en fransk bok i vesken min, men jeg har aldri lurt på om jeg er fransk eller ikke, sier statsvitenskapstudenten Ouissem Satouri i et intervju med CNN i Paris.

Foreløpig er det ingen av de aktuelle presidentkandidatene — selv ikke sosialisten François Hollande - som har omtalt muslimer som franske, om annet enn «immigranter».- Mange av de 4,7 millionene muslimene i Frankrike, føler seg stigmatisert og ekskludert i den politiske debatten, sier historiker Louisa Zanoun.

Halalkjøtt

Det høyreekstremistiske partiet Le Front National vant rekordmange stemmer i den første runden av presidentvalget forrige måned.

Saken fortsetter under annonsen.

Partilederen Marine Le Pen gjorde da et politisk poeng ut av halalkjøtt, og kjempet hardt for å få gjennom et forbud mot burka.

Den negative medieomtalen etter drapene i Toulouse, da en fransk muslim skjøt tre soldater, en rabbiner og tre barn på en jødisk skole, har bare bidratt ytterligere til å forsterke den kollektive grunnstemningen i landet.

Muslimer føler seg mer og mer som avvikere i det franske samfunnet.

- Jeg tenker spesielt på unge menn. Det er vanskelig for dem å finne arbeid. Folk stoler ikke på dem. Det går ut over livene deres hver eneste dag, slik som med politiet, sier Zanoun.

— Det handler om forståelsen av muslimer i det franske samfunnet, og oppfatningen autoriteten har av disse menneskene. Muslimer blir ikke integrert, for religionen deres er barrieren. Alt handler om republikkens verdier, sier Zanoun.

Den vinnende retorikken

Samir Mihi er politisk aktivist og bor en halvtime utenfor Paris i et av de mange «banlieue» - forsteder hvor franske muslimer bor i hopetall, ofte under fattige forhold.

Han er lite overrasket over at høyreekstremistene gjorde det så bra i første runde.

— I krisetider kikker man etter en syndebukk, sier han til CNN.

— Syndebukken er de fremmede, så selvfølgelig vinner Le Front National stemmer under slike forhold, sier Mihi.

Sarko tar opp stafettpinnen

Selv om le Pen ikke klarte seg helt til andre runde, er det nå høyrepolitikeren Nicolas Sarkozy som gjenopptar retorikken for å vinne velgere i den harde kampen mot Hollande.

Hans anti-innvandringsvennlige kampanje er blitt et tveegget sverd i Frankrike, slik som i smeltedigelen Marseille hvor høyreekstremister og muslimske innvandrere bor side om side.

Front mot front

I et invervju med The New York Times sier den arabiske innehaveren av en bar i Marseille at alle kundene og arbeidstagerne kommer til å stemme Hollande.

— Den andre av dem (president Nicolas Sarkozy red. anm.) lovte oss mye, men overholdt ikke noe av det han sa, sier han i et intervju med The New York Times.

Byen representerer nå på mange oppdelingen i den franske befolkningen.