Thisted og hans amerikanske kollega var på oppdrag for hjelpeorganisasjonen Dansk flygtningehjælps mineryddingsenhet, Danish Demining Group, da de ble tatt som gisler i Somalia i oktober i fjor.

USAs militære Afrika-kommando bekreftet onsdag at det var enheter fra eliteavdelingen Navy Seals, den samme avdeling som aksjonerte mot og drepte Osama Bin Laden, som gjennomførte den nattlige aksjonen i Somalia, skriver blant andre BBC.

Aksjonen skjedde midt på natten, da gisseltagerne skal ha ligget i dyp søvn etter å ha tygget det lett narkotiske stoffet khat kvelden før, skriver politiken.dk.

Gjenforenes med familiene

Ifølge meldinger fra flere internasjonale medier, ble ni av gisseltagerne drept i en skuddveksling under aksjonen. Disse opplysningene kommer fra en av gisseltagernes «kolleger», som nyhetsbyrået AP har snakket med.

De to tidligere gislene ble tatt med av de amerikanske soldatene til nabostaten Djibouti, der USA har en militærbase. De skal nå gjenforenes med sine familier så raskt som mulig.

Saken fortsetter under annonsen.

— De to har det etter forholdene godt, sier kommunikasjonssjef Mik Steenberger i Dansk flygtningehjælp til Aftenposten.no.

— Ni gisseltagere skal ha blitt drept. Har dere noen kommentar til at aksjonen kostet så mange menneskeliv?

— Nei.

Fallskjerm

De amerikanske elitesoldatene gikk til angrep mot gisseltagerne etter at de hoppet ut i fallskjerm over stedet der de to hjelpearbeiderne ble holdt fanget.

Elitesoldatene var på bakken i om lag en time før de og de to tidligere gislene ble hentet ut med to helikoptre.

Befrielsesaksjonen skal ha blitt satt i gang nå fordi Jessica Buchanan er syk og man fryktet for livet hennes.

Fler enn 150 mennesker holders nå som fanger av pirater og andre i Somalia. De fleste kommer fra besetningen på skip som er kapret.