Hjelpearbeid.Representanter for internasjonale organisasjoner kommer i dag til den nordkoreanske byen Ryongchon for å vurdere behovet for hjelp etter eksplosjonen på byens jernbanestasjon torsdag. Dette ble klart etter at regimet i Pyongyang i går ettermiddag — mer enn et døgn etter ulykken - formelt ba verdenssamfunnet om hjelp.Hjelpearbeiderne representerer flesteparten av de organisasjoner som allerede er på plass i Nord-Korea med Verdens matvareprogram (WFP) i spissen. Dertil deltar utsendinger fra Det internasjonale Røde Kors, FNs barnefond UNICEF og et snes andre organisasjoner.Samtidig blir medisiner og utstyr klargjort for å settes inn. Røde Kors har allerede et lager i nærheten av Ryongchon med blant annet telt og tepper. Det anses også å være bruk for antibiotika, bandasjer og bedøvelsesmidler.

Uklart omfang

Inntil i går kveld hadde nordkoreanske nyhetsmedier ennå ikke meldt om ulykken, og regjeringen hadde heller ikke gått ut offisielt med opplysninger om hva som skjedde i Ryongchon rundt klokken 13 lokal tid torsdag. Alle meldinger som har nådd omverdenen, har derfor kommet indirekte.Disse meldingene er delvis motstridende, og det hersker fortsatt uklarhet både når det gjelder forløpet og omfanget av ulykken. Det bilde som avtegnes, ser foreløpig omtrent slik ut:Eksplosjonen inntraff da et tog ble penset over på et annet spor. Det fraktet etter alt å dømme eksplosiver, men det er uklart om det dreide seg om ammoniumnitrat, dynamitt, krutt eller andre former for eksplosivt materiale.Mens de første meldingene gikk ut på at det hadde skjedd en eksplosjon, ble det i går antydet at eksplosjonen ble utløst da toget kom i kontakt med strømførende ledninger.Representanter for Røde Kors i Pyongyang skal ha fått beskjed fra myndighetene i byen om at 54 mennesker ble drept. Senere sa den lokale lederen for en irsk hjelpeorganisasjon at tallet var tre ganger så stort: Nordkoreanske embedsmenn "fortalte oss at 150 mennesker var døde, deriblant flere skolebarn, på grunn av tidspunktet hadde barna fri fra skolen og befant seg i nærheten av toget da eksplosjonen fant sted, sa Anne O'Mahony i organisasjonen Concern.Andre opplysninger går ut på at mer enn 1000 mennesker ble såret, at minst 1800 boliger ble ødelagt i eksplosjonen og at ytterligere mer enn 6000 ble påført skader.Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap siterer kinesiske øyenvitner som sier eksplosjonen jevnet jernbanestasjonen, en skole og hus i en radius av 500 meter med jorden. De samme kildene hevder at 500 mennesker befant seg på stasjonsområdet da eksplosjonen fant sted.

Nedslitt system

Katastrofen i Ryongchon fant sted bare ni timer etter at Nord-Koreas leder, Kim Jong Il, hadde passert byen i sitt spesialbygde tog, på vei tilbake til Pyongyang fra et uoffisielt besøk i Kina. Ryongchon, som skal ha rundt 130 000 innbyggere, ligger 15 kilometer sør for grensen mellom de to landene og omtrent like langt nord for hovedstaden.Det later ikke til å være mistanke om at eksplosjonen skyldtes sabotasje. Men flere kilder mener at de forstyrrelser som Kims reise skapte, kan ha bidratt til å utløse ulykken. - Nord-Koreas jernbanesystem ble trolig bragt fullstendig i ulage da trafikken ble gjenopptatt etter at Kim Jong Il hadde passert, sa professor i nordkoreanske studier Koh Yu Hwan, som er tilknyttet et universitet i Sør-Koreas hovedstad Seoul. - Hele jernbanesystemet er avleggs, tilføyde han. Mesteparten av dette systemet ble bygd under den japanske okkupasjonen av Korea-halvøya i 1910 til 1945, og både skinnegangen, togene og jernbanearbeiderne er sterkt medtatt, skriver det franske nyhetsbyrået AFP. Se også leder side 9