Lederen for observatørstyrken (SLMM), Ulf Henricsson, og Ove Jansson var til stede da Tamiltigrene skulle gjenåpne en vannsluse de blokkerte forrige uke. LTTE hadde lovet å gjøre dette for at regjeringshæren skulle stanse sine angrep.

Regjeringshæren begynte imidlertid å skyte granater mot området før kanalen ble åpnet, og de svenske observatørene måtte kaste seg på bakken for å unngå å bli truffet, melder det tamilske nettstedet tamilnet.com.

Den norske spesialutsendingen Jon Hanssen-Bauer sier til NRK at det er uvisst hvorfor angrepet startet, men at det kan virke som om informasjon ikke hadde nådd fram.

– Regjeringen er ansvarlig

Men ifølge stabssjef Tommy Lekenmyr i SLMM var regjeringen informert.

– Regjeringen har informasjon om LTTEs tilbud. Det er tydelig at de ikke er interessert i vann. De er interessert i noe annet. Vi legger skylden for dette på regjeringen, sa han etter angrepet.

Øyenvitner sier dette var et av de kraftigste angrepene mot de LTTE-kontrollerte områdene i Trincomalee-distriktet på flere dager. Røyken lå tett over området og bakken ristet.

Det var etter et møte med Hanssen-Bauer søndag at Tamiltigrene (LTTE) la fram forslaget om å heve blokaden av vanningskanalen.

– Våre ledere har blitt enige om å åpne kanalen av humanitære hensyn, sa lederen for LTTEs politiske fløy, S.P. Thamilselvan, til pressen etter møtet.

Regjeringen avviste imidlertid forslaget fra LTTE. Offentlige goder kan ikke brukes som forhandlingsverktøy, mener de.

Mange har flyktet fra kamphandlingene mellom tamiltigrene og regjeringsstyrkene. Her fra en leir som er satt opp i Kantale.
GURINDER OSAN - AP