Det er Foruts stedlige representant i Sri Lanka, Ranveig Tveitnes (45), som lørdag ble sendt ut fra Sri Lanka.

Det bekrefter nødhjelpskoordinator Arne Bangstad i Forut overfor Aftenposten.no på telefon fra Sri Lanka søndag kveld.

— Dette er beklagelig og trist. Det er helt uakseptabelt.
Erik Solheim, utviklingsminister- Hun ble bedt om å forlate Sri Lanka før visumet hennes gikk ut søndag. Visumene til Sri Lanka varer bare for en begrenset periode, og så må man søke om å få det forlenget etter hvert, og da Ranveig søkte, fikk hun ikke visum innvilget. Det kom et brev fra srilankiske myndigheter om at visumet ikke blir forlenget, og vi har ikke sett noen individuell forklaring på hvorfor, sier Bangstad.

Han forteller at flere som arbeider for internasjonale bistandsorganisasjoner har møtt samme problem som Tveitnes, og rett og slett blitt sendt ut av srilankiske myndigheter.

Tveitnes, som tidligere har jobbet i Røde Kors og Fredskorpset, har vært Foruts stedlige representant i Sri Lanka siden oktober 2008, med ansvar for en organisasjon med over 170 ansatte og flere frivillige.

Solheim: - Uakseptabelt

Norges utviklingsminister Erik Solheim, som i flere år var Norges spesialutsending til Sri Lanka, reagerer kraftig på at Tveitnes er sendt ut av landet. - Dette er beklagelig og trist. Det er helt uakseptabelt, sier Solheim til Aftenposten.no. Han legger til at Norges ambassadør til Sri Lanka, Tore Hattrem, har vært i kontakt med myndighetene i landet for å få en forklaring. - Myndighetene bekreftet at avgjørelsen var tatt, sier Solheim. Han omtaler Forut som en svært god bistandsorganisasjon, som har jobbet lenge i Sri Lanka. - Jeg vet ikke om noe de skulle ha gjort som skulle tilsi at deres stedlige representant nå må forlate landet. De har gjort en veldig god jobb, sier utviklingsministeren. Artikkelen fortsetter under bildet

Saken fortsetter under annonsen.

kristoffer rØnneberg

Flagg-drama

Flere srilankiske medier har de siste dagene skrevet om en episode med det srilankiske flagget i Foruts lokaler på Sri Lanka.

Ifølge Asiantribune.com skal det være flaggepisoden som er bakgrunnen for at Tveitnes ble sendt ut av landet.

Tveitnes skal ha sørget for at Sri Lankas nasjonalflagg som ble heist ved Foruts kontorer 20. mai, for å feire seieren over LTTE, ble firet da mørket falt på den kvelden.

I tillegg mener Asiantribune.com at Tveitnes nektet de ansatte fri som landets president kunngjorde i forbindelse med seieren for to uker siden.

— De ansatte sto på sitt og krevde ferien, så hun ble til slutt presset til å tillate det, skal en anonym Forut-ansatt ha sagt til Asiantribune.

God flaggskikk

Det ble mye oppstyr rundt dette i mediene, og Tveitnes har nå svart på beskyldningene i avisen Daily News med å henvise til god flaggskikk.

— Vi benekter anklagene som har blitt fremsatt i srilankiske papir- og nettmedier, som går ut på at jeg skal ha beordret fjerning av det srilankiske nasjonalflagget, som var blitt heist på vårt området tirsdag. Vi i Forut mener at et nasjonalt flagg alltid skal heises etter soloppgang og fires etter solnedgang, siden det er respektløst å la et nasjonalflagg henge etter mørkets frembrudd. Derfor ble flagget tatt ned, sier hun til Daily News.

Torn i poten

Om flaggepisoden er årsaken til at Tveitnes måtte forlate Sri Lanka, er lite trolig. Men Aftenposten.no er blitt fortalt fra kilder med god kjennskap til situasjonen at hendelsen kan ha blitt brukt som en unnskyldning til å straffe en organisasjon som lenge har vært en torn i poten for myndighetene i Colombo. Forut jobbet i mange år blant tamiler i det nordlige Sri Lanka, blant annet i Vanni-provinsen, som i mange år var kontrollert av LTTE. Dette gjorde det tvingende nødvendig for Forut å samarbeide med LTTE for å få gjort noe som helst i området. Denne kontakten med LTTE var noe alle bistandsorganisasjonene i Vanni så på som et nødvendig onde for å gjennomføre prosjekter. Nå som Vanni er gjenerobret av regjeringsstyrkene, blir alle som drev prosjekter i området sett på med et mistenksomt blikk. I tillegg anses utsendelsen av Tveitnes som en klar melding til andre bistandsorganisasjoner i landet om at deres ansatte lever på myndighetenes nåde. De siste månedene har internasjonale organisasjoner med prosjekter på Sri Lanka blitt stadig mer ordknappe i frykt for å fornærme vertskapet.