Har du tips om eller bilder til denne saken? Send oss en epost eller ring Aftenposten.no på 22864040.

En norsk avdeling fra ISAFs Quick Reaction Force i Masar e-Sharif havnet rundt klokken 08.00 norsk tid lørdag i skuddveksling med opprørere ved byen Ghowrmach i Baghdis-provinsen, nordvest i Afghanistan.

De norske soldatene var sammen med afghanske styrker da de ble beskutt. De besvarte ildgivningen og traff to av de cirka 20 opprørene. — Det å være involvert i en skuddveksling er veldig alvorlig fordi det er farlig. Men alle som har jobbet med dette, vet at det ikke er risikofritt. Dette er man trenet godt på, sier Jon Mangersnes, sjef for landoperasjonssenteret ved Fellesoperativt hovedkvarter til Aftenposten.no.

Skjøt med håndvåpen og rakettkastere

Det er ikke kjent hvordan det gikk med dem som ble truffet, men ingen nordmenn skal ha blitt skadet i skyteepisoden. Omtrent 60 norske soldater skal ha vært direkte involvert i kamphandlinger i løpet av dagen. Styrken var under fremrykning da de ble beskutt. Opprørerne skjøt med både håndvåpen og håndholdte rakettkastere (RPG). Etter omtrent halvannen time fikk den norske styrken ordre om tilbaketrekning. - Det er alvorlig når to personer blir skutt, sier Mangersnes. ISAF støtter den nasjonale afghanske hæren i en operasjon i området. Målet er å bringe kontroll i området og hindre fremvekst av opprørselementer. Mange av disse kommer fra Pakistan og andre naboland. Det norske elementet i denne operasjonen består av 160 mann fra den norske hurtige reaksjonsstyrken (QRF). I tillegg består den av 20 mann fra Meymenah og latviske, tyske, spanske, ungarske og afghanske styrker.