På et hotell i byen Cienfuegos har 27 norske studenter og fire lærere vært evakuert siden fredag. Bomberommet har stått i beredskap og de har ikke fått lov til å gå ut i gatene.

— Men nå er faren egentlig over for vår del, og det er såkalt gul beredskap, fortalte koordinator og spansklærer Trond Ola Tilseth til NTB mandag kveld.

— Vi er veldig lettet og alle har det bra.

Mye regn

Den norske gruppen, som tilhører undervisningsinstitusjonen Gateway College, oppholder seg omtrent fem mil øst for Cubas hovedstad Havana.

— Vi får nå lov til å gå ut igjen. Hittil har vi bare fått lov til å ta små turer for å handle mat, forteller Tilseth.

Saken fortsetter under annonsen.

— Nå arbeides det med å få byen tilbake til normalt igjen. Den har sluppet unna orkanen helt uten skader, sier han.

— Det er også en stor lettelse at hele Cuba ser ut til å slippe så bra unna. Dette kunne ha vært katastrofalt for landet, sier den norske spansklæreren.

Mandag kveld begynte det så smått å regne i Cienfuegos. Det er normalt med nedbør i ytterkant av orkanens nedslagsfelt etter at den har passert.

— Det er meldt at det vil falle 200-300 millimeter regn i løpet av orkanens gang, opplyser Tilseth.

— Enkelte steder er det snakk om at vannstanden vil øke med seks meter.

Nordmennene har nesten hele tiden kunne følge Cubas statssjef Fidel Castro på fjernsynet. Han er kommet med stadige oppfordringer og formaninger og spurt ut meteorologene om de er sikre på sine prognoser.

De norske studentene, som er 19-27 år gamle, kom til Cuba for en ukes tid siden og skal være der fram til desember. I Cienfuegos skal de studere ex.phil. og spansk.