Det er den amerikanske tenketanken Freedom House som i sin nye rapport «Frihet i verden 2012» slår fast at det går gal vei i flere land enn det går riktig vei. Det er faktisk sjette år på rad at det er flere land som går tilbake på frihets-rankingen, enn land som får mer frihet.

Freedom House måler landene på en skala fra 1 til 7, hvor 1 er best, på henholdsvis politisk frihet og borgerrettigheter. I 2011 gikk 12 land fikk en bedre score enn i 2010, mens hele 26 land fikk en dårligere score enn året før.

Men selv om land som Tunisia, Egypt og Libya, hvor det har vært revolusjon, går oppover på frihetsskalaen, er det mange andre land i Midtøsten hvor innbyggerne har fått det mindre fritt, ifølge rapporten. Bahrain, Iran, Libanon, Saudi-Arabia, Syria, De forente arabiske emirater og Jemen har alle gitt innbyggerne sine mindre frihet. Syria og Saudi-Arabia har falt til verst mulige score. Sammenlagt konkluderer rapporten med at fremskrittene «nesten ikke» gjør opp for tilbakestegene som har skjedd i regionen.

Tunisia positivt unntak

Landene er av Freedom House delt opp i tre kategorier – frie, delvis frie og ufrie. Det eneste landet som har flyttet kategori i positiv retning er Tunisia, som går fra ufritt til delvis fritt.

Manoubia Bouazizi, moren til Mohammed Bouazizi som tente på seg selv og regnes som han som startet den arabiske våren desember 2010, fikk stemme i oktober i Tunisia.
REUTERS

For politisk frihet har Tunisia gått fra dårligste karakter 7 til 3. Og om en tar bort det landet, har Midtøsten samlet sett blitt mindre fritt i 2011 – året for den arabiske våren.Men rapporten peker på at den arabiske våren langt fra er over, og viser til at situasjonen i Libya, Egypt og Syria er veldig usikker.

Saken fortsetter under annonsen.

— 2012 vil sannsynligvis bli året hvor hendelsene fra 2011 endelig vil manifistere seg i politikken og samfunnet i Midtøsten, enten på godt eller vondt, står det i rapporten.

Gambia er blitt ufritt

Motsatt vei er det i Gambia i Vest-Afrika at det går dårligst. Gambia er det eneste land som går fra kategorien delvis fri til ufri. Hovedårsaken til gambiernes mindre frihet kan være president Yaya Jammeh, som torsdag ble tatt i ed som president til sin fjerde periode.

Den gambiske presidenten Yaya Jammeh er ikke glad i opposisjon og landet hans karakteriseres nå som ufritt.
AP

Ifølge nyhetsbyrået AFP lovet han i en tale å gjøre landet til en økonomisk supermakt, å slå ned på late arbeidere, samt utrydde korrupsjon. Jammeh vant presidentvalget i november med 72 prosent av stemmene – et valg som opposisjonen og observatører kritiserte.Presidenten har fengslet mange som han hevder vil kaste ham fra makten. Senest tirsdag ble en tidligere informasjonsminister dømt til livstid i fengsel for å ha trykket T-skjorter med påskriften «få en slutt på diktaturet nå», ifølge nyhetsbyrået.

Norge på frihetstoppen

Norge, som de fleste andre vestlige land, får karakteren 1 på både politiske friheter og borgerrettigheter. Men Freedom House kritiserer Nord-Amerika og Vest-Europa generelt for ikke å behandle innvandrere godt nok og for ikke å komme opp med god nok integreringspolitikk. De er også bekymret for at høyre-ekstreme partier er på fremmarsj. Italia og Hellas trekkes også frem i negativ retning fordi de har fått teknokratiske regjeringer – ekspertstyre.

Andre land som regnes som demokratier, men som får negativ omtale, er Ungarn, Sør-Afrika og Ukraina, samt Tyrkia.

Verstingene

Selv om Burma får positiv omtale i rapporten regnes de fortsatt som et land uten særlig frihet, og får nest dårligst karakter.

Men de verste landene er Eritrea, Ekvatorial-Guinea, Nord-Korea, Saudi-Arabia, Somalia, Sudan, Syria, Turkmenistan og Usbekistan, ifølge Freedom House.