En av dem er Richard Perle, tidligere topprådgiver i Pentagon og en av de mest profilerte nykonservative ideologene. Dersom han hadde visst hvor dårlig Bush-administrasjonen hadde håndtert Irak-krigen, ville han i dag gått inn for en annen strategi enn invasjon, sier han i et intervju med magasinet Vanity Fair.

Magasinet har også intervjuet andre fremtredende nykonservative. Flere av dem kommer med sviende kritikk av president George W. Bush, bare tre dager før tirsdagens viktige mellomvalg til Kongressen.

Både president Bush, forsvarsminister Donals Rumsfeld og andre i regjeringen viste seg å være inkompetente til å håndtere situasjonen i Irak etter selve invasjonen, sier tidligere Pentagon-rådgiver Kenneth Adelman.

– Ikke bare hadde hver enkelt av dem enorme mangler. Sammen var de dødsens, dysfunksjonelle, legger han til.

David Frum, en av presidentens tidligere taleskrivere, forteller at Bush ikke trodde på, eller forsto, de talene han holdt.

Saken fortsetter under annonsen.

– Selv om han sa ordene, absorberte han ikke ideene, sier Frum.

De nykonservative ideologene i Washington er sterke pådrivere for en aggressiv amerikansk utenrikspolitikk for å spre demokrati og sikre USAs interesser.

— Rumsfeld må gå

"Forsvarsminister Donald Rumsfeld må gå av", krever fire amerikanske militæraviser i en lederartikkel som skal publiseres mandag, dagen før mellomvalget til Kongressen i USA, ifølge TV-stasjonen NBC, som har fått tak i artikkelen.

«Rumsfeld har mistet tilliten fra den militære ledelsen, fra soldatene, fra Kongressen og fra folk flest», heter det i lederartikkelen, som ifølge NBC skal publiseres samtidig i de fire avisene Army Times, Air Force Times, Navy Times og Marine Corps Times.

«Hans strategi har slått feil, og hans evne til ledelse er kompromittert. Og selv om ansvaret for vår fiasko i Irak ligger hos forsvarsministeren, er det soldatene som må ta støyten», fortsetter lederartikkelen.

Artikkelen henvender seg direkte til president George W. Bush, som så sent som denne uka bekreftet sin tillit til Rumsfeld. «Uansett hvem som vinner valgene 7. november er tiden inne, herr president, for å innse den harde sannhet: Donald Rumsfeld må gå av.»

De fire avisene dekker alle USAs våpengrener.

Richard Perle er tidligere topprådgiver i Pentagon.
AP