Demokratenes presidentkandidat

har den siste uken blitt utsatt for en beinhard offensiv fra sin republikanske rival, noe som har bidratt til at

har tatt igjen Obamas forsprang på meningsmålingene.

I et nytt reklameinnslag mandag beskylder imidlertid Obama McCain for å ta imot store bidrag fra oljebransjen samtidig som bensinprisene stiger og bidrar til en trangere økonomi for amerikanere flest.

I innslaget blir det også gjort forsøk på å sidestille McCain med president George W. Bush, som også er blitt anklaget for å ha latt store oljeselskaper styre deler av sin politikk.

– Etter å ha hatt en president som er i lomma på den store oljeindustrien, har vi ikke råd til enda en, heter det i innslaget.

Obama, som mandag fylte 47 år, la samme dag fram en plan som tar sikte på å gjøre USA uavhengig av oljeimport fra Midtøsten og Venezuela i løpet av ti år. I en tale tilkjennega han også at han går inn for tapping av strategiske oljereserver, noe han har vært imot tidligere. Tiltaket skal bidra til å få ned bensinprisen.

McCains valgkampanje avviser anklagene om at McCain lar seg styre av de store oljeselskapene og beskylder Obama for å være en hykler.

– Barack Obamas siste negative angrep viser at hans hykleri er like stort som hans kjendisstatus, sier McCains talsmann Tucker Bounds.

Barack Obamas siste negative angrep viser at hans hykleri er like stort som hans kjendisstatus, sier John McCains talsmann.
AP