De siste årene har forbindelsene mellom Washington og Moskva blitt stadig kjøligere, men president Barack Obama har sagt han vil «trykke på resetknappen» i forholdet til Russland. Obama har satt som sine viktigste utenrikspolitiske mål å stabilisere Afghanistan, forhindre at Iran får atomvåpen og bekjempe spredningen av masseødeleggelsesvåpen. Ifølge eksperter er det viktig for amerikanerne å sikre russisk samarbeid i alle de tre områdene. Som en oppvarming til at Obama møter president Dmitrij Medvedev i London i begynnelsen av april, møttes utenriksminister Hillary Rodham Clinton middag og hennes russiske kollega Sergej Lavrov i Genève i går kveld.

Lang saksliste

Clinton hadde med seg en rekke saker hun ville diskutere med sin russiske motpart.

– Det er saker der vi er svært uenige, det skal vi ikke feie under teppet, fremholdt Clinton som likevel mente at potensialet for samarbeid er godt ifølge AP.

USAs planlagte rakettskjold i Polen og Tsjekkia har ført til kraftig brumming i Kreml. Denne uken ble det kjent at Obama har sendt et brev til Medvedev, noe som førte til spekulasjoner om at USA skulle være villig til å droppe rakettskjoldplanene hvis Russland bidrar til å hindre at presteregimet i Teheran får atomvåpen og interkontinentale raketter.

–Vi tror at Russland og USA kan samarbeide om et rakettforsvar, sa Clinton i går.

Saken fortsetter under annonsen.

Fornøyde russere

Russiske myndigheter er fornøyd med signalene de får fra den nye presidentadministrasjonen i USA.

– Vi mottar svært positive signaler fra USA, men planene om et rakettskjold må skrotes, sa Dmitrij Peskov, talsmann for statsminister Vladimir Putin.

I Brussel i går sa Clinton at skjoldet kunne bli bygget, selv om det ikke skulle komme noen atomtrussel fra Iran.

–Vi mener at rakettforsvar er et viktig redskap i vårt fremtidige forsvar, sa hun

Atomnedrustning.

Russerne har på sin side ivret for å få til nye forhandlinger om å redusere de to statenes gigantiske atomvåpenarsenal. De tidligere presidentene Vladimir Putin og George Bush inngikk en nedrustningsavtale i 2002 som innebar at de to landene skulle kutte antall langtrekkende atomraketter til 1700 og 2200.

Men til Kremls store irritasjon, var Bush lite interessert i å fortsette forhandlinger om nye reduksjoner. Obama sier imidlertid at han er villig til å kutte enda flere atomvåpen.

–Russerne føler at forhandlinger om atomnedrustning er det eneste området der de kan møte amerikanerne som en likeverdig motpart, og det betyr mye for russernes selvfølelse, fremholder militæreksperten Aleksandr Golts.

Uenighet.

Russlands invasjon av Georgia i fjor ble kraftig fordømt i Washington, noe Clinton gjentok i går.

–Vi vil ikke anerkjenne de georgiske utbryterrepublikkene, og vi anerkjenner ikke at Russland skal ha en egen innflytelsessfære der de skal ha vetomakt over hvem som blir med i EU eller NATO. Selv om vi begynner å samarbeide mer med Moskva, vil vi ikke slutte å støtte våre allierte, understreket Clinton.