Les også:

Det store oljeflaket nærmer seg stadig land i delstaten Louisiana, og president Barack Obama har advart BP om at oljeselskapet i siste instans vil bli holdt ansvarlig for gigantutslippet.

Har fått størst bidrag

— BP er ansvarlig for dette utslippet, og skal betale regningen, sa Obama tirsdag, og karakteriserte samtidig oljeutslippet i Mexicogulfen for «en mulig miljøkatastrofe uten sidestykke»

Det spørs imidlertid om BP er tilfreds med den massive kritikken fra presidenten. Ifølge Politico er nemlig Obama den kandidaten gjennom tidene som har fått størst bidrag til sine kampanjer av BP.

I perioden som senator og presidentkandidat ble Obama støttet med 460.000 kroner.

Saken fortsetter under annonsen.

I tillegg bruker BP årlig mange titalls millioner kroner på lobbyvirksomhet for å påvirke politiske beslutninger.

Setter sin lit til ny innretning

Denne 100 tonn tunge innretningen skal settes over oljebrønnen i Mexicogulfen. FOTO:AP
Patrick Semansky

Oljebrønnen i Mexicogulften fortsetter å spy ut store mengder olje, og hele kysten fra Louisiana til Florida ligger an til å bli rammet av oljesøl.

I verste fall kan oljen komme ut i Golfstrømmen og forurense østkysten fra Miami oppover til North Carolina og lenger.

Nå setter BP sin lit til en ny innretning som skal samle opp oljen.

Den massive dingsen skal forhåpentligvis være på havbunnen i løpet av uken, og skal da kobles til et drillekip og pumpe olje opp fra brønnen, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

Ingeniører har jobbet på spreng for å klargjøre den nye installasjonen. Noe lignende er imidlertid aldri tidligere vært prøvd på denne type dybde (rundt 1500 meter), og det er derfor knyttet stor usikkerhet til om forsøket vil fungere.

— Vi er ikke sikre på at dette kommer til å fungere, men vi tror dette er vår beste sjanse til å styre oljen, sier BP-talsmann Bill Salvin.

Over to uker

Det var 20. april at en av British Petroleums oljerigger i Mexico-gulfen

.

Elleve arbeidere mistet livet, og to dager senere begynte lekkasjene fra oljebrønnen. Siden har oljen lekket ut i stadig økende omfang.