Den islamistiske opprørsgruppen som har erobret store områder nord og vest i Irak denne uken, har publisert bilder av det de hevder er likvideringen av irakske soldater, som de har tatt til fange.

Bildene fra Den islamske staten Irak og Levanten (ISIL) er lagt ut på Twitter og andre nettsteder. I en bildetekst skriver opprørene at de har tatt livet av flere hundre soldater.

Sterke bilder

Bildene viser menn kledd i sivilt, som blir tvunget til å legge seg ned i grøfter med ansiktet ned og en bevæpnet militant som tilsynelatende skyter ned i grøften. Sand hvirvles opp og det er blod på bakken.

Flere av bildene i serien viser mennesker som ser ut til å ha blitt henrettet. Aftenposten har valgt ikke å publisere disse.

Det er ikke bekreftet om bildene er ekte, men en talsperson i det irakske forsvaret sier at de er autentiske og at forsvaret har fått rapporter om masselikvideringer av soldater i ISIL-kontrollerte områder.

Saken fortsetter under annonsen.

På bildene ser det ut til at likvideringene har funnet sted på tre, muligens fire, ulike steder.

Unge menn verver seg

Bildene kommer dagen etter at irakske styrker fant tolv drepte politimenn, alle sterkt forbrente, da de tok tilbake kontrollen over byen Ishaqi fra ISIL.

Irakske regjeringsstyrker er i gang med en motoffensiv for å gjenerobre ISIL-kontrollerte områder og har presset opprørerne ut av flere byer nord for Bagdad de siste dagene.

— Dette er begynnelsen på slutten for ISIL, sa Iraks statsminister Nouri al-Maliki i en tale som ble sendt på TV lørdag.

Unge menn i sjiadominerte byer som hovedstaten Bagdad, melder seg nå i hopetall til styrkene som kjemper mot opprørerne.

— Vi er klare for å dø. Vi vil ikke ha ISIL i Irak – vi viser ingen nåde for terrorister, sier en ung mann som nylig har vervet seg, til Financial Times.

USA evakuerer ambassadeansatte

Til tross for den store mønstringen kom det søndag meldinger om at opprørerne fortsatt tar kontroll over nye områder, blant dem byen Tal Afar nordvest i landet.

I Iraks hovedstad Bagdad ble ni personer drept i et selvmordsangrep søndag. Om lag 20 mennesker ble såret i angrepet.

Søndag kveld kom det også melding om at USA evakuerer personell ved ambassaden sin i Bagdad på grunn av konflikten i landet.

Hvor mange av de rundt 5500 ansatte som vil bli evakuert, er ennå ikke kjent, ifølge The New York Times. Ambassaden skal fortsatt være åpen.

Les også: Her er fem scenarier for hvordan det kan gå i Irak

Refser verdens likegyldighet

FNs tidligere Syria-utsending Lakhdar Brahimi mener at krisen som nå utspiller seg i Irak, skyldes at verden har stilt seg likegyldig til borgerkrigen i Syria.

– Det er en velkjent regel: En konflikt av denne typen kan ikke bli værende på den ene siden av et lands grense, sier Brahimi i et intervju med nyhetsbyrået AFP.

– Dessverre forsømte verdenssamfunnet det syriske problemet og hjalp ikke til for å løse det. Dette er resultatet, sier han videre.

Han forteller at han allerede i november informerte FNs sikkerhetsråd om at ISIL var «ti ganger mer aktiv i Irak enn i Syria».

- Landene burde sette seg ned sammen

– Irak er som et dypt sår som er blitt infisert av krigen i Syria, fremholder den algeriske diplomaten, som også var Syria-utsending for Den arabiske liga inntil han med tungt hjerte trakk seg i midten av mai.

Han påpeker at konfliktene i både Syria og Irak er blitt til en kamp mellom sjiamuslimer og sunnimuslimer.

– Ideelt sett burde landene i regionen, deriblant Iran, sette seg ned sammen og si at vi ikke trenger noen borgerkrig mellom sunnier og sjiaer, og at vi må leve sammen, sier han.