Orkanen Ike i Atlanterhavet er blitt en kategori 4-orkan med en vindstyrke på 60 meter i sekundet, ifølge det amerikanske orkansenteret.

Ike er på vei vestover, men det er for tidlig å si hvilke områder som kan bli rammet av orkanen og om den vil treffe USA, ifølge senteret.

Ike er den femte orkanen i Atlanterhavet i årets orkansesong. Det er for tidlig å anslå nøyaktig hvor den er på vei, men de siste tre dagene har Ike fulgt i samme spor som orkanen Hanna, som slo til på Haiti tidligere denne uken.

Kart fra National Hurricane Center:

Hanna kostet over 60 liv på Haiti

Minst 61 personer mistet livet i den tropiske stormen Hannas herjinger i Haiti, ifølge landets myndigheter. Kraftig vind og store nedbørsmengder har satt flere byer under vann. Gonaives er spesielt hardt rammet, og 21 personer er funnet omkommet i byen.

Desperate innbyggere har flere steder måtte trekke opp på taket mens de venter på hjelp, og president Rene Preval advarte onsdag om at uværet kan vise seg å bli like ødeleggende som stormen som kostet over 3.000 livet for fire år siden.

Hanna skal ifølge meteorologiske beregninger bevege seg over det nordlige Bahamas torsdag og treffe kysten av USA lørdag.

På vei mot Vestinida

Samtidig ble det klart at orkanen Ike i Atlanterhavet er blitt en kategori 4-orkan med en vindstyrke på 60 meter i sekundet.

Orkanen er ifølge det amerikanske orkansenteret på vei vestover og er ventet å nå Leeward-øyene i Vestindia fredag. Det er imidlertid for tidlig å si hvilke områder som kan bli rammet av orkanen eller om den vil treffe USA.

Orkanen Ike (t.v.), fulgt av den tropiske stormen Josephine (t.h.). Det amerikanske orkansenteret overvåker begge stormene nøye etter at den tropiske stormen Hanna tok 61 liv for bare noen dager siden. Bildet, fra NOAA, ble tatt 3. september.
HO