73 væpnede opprørere ble drept i kampene ved Den røde moské i Islamabad etter at pakistanske soldater stormet moskeen, ifølge den pakistanske hæren. Ni soldater er drept i kampene.

Soldatene er ferdige med å sikre hovedkvarteret og boligkomplekset hvor den islamistiske lederen Abdul Rashid Ghazi holdt til, opplyser militærtalsmann Waheed Arshad.

– Den første fasen er over. Spesialstyrkene som fikk oppgaven med å rense komplekset for militante og hente ut sivile, er ferdige. Ingen militante eller andre tilhengere av Ghazi er igjen der inne, sier Arshad.

– Den neste fasen består i å finkjemme og rengjøre området for ueksploderte granater og minefelt. Døde personer må hentes ut, fremholder han.

Ubesvarte spørsmål

Mange spørsmål står fremdeles ubesvart, inkludert hvorvidt kvinner eller barn er blitt drept. Arshad sier han har ikke fått opplysninger om at kvinner eller barn skal være blant de mange drepte i sammenstøtet tirsdag.

Saken fortsetter under annonsen.

Tre militante islamister skal ha blitt drept natt til onsdag, og flere militante og soldater ble såret i sammenstøt onsdag morgen. En såret mann ble funnet i kjelleren onsdag kveld, sier Arshad. Også flere eksplosjoner kunne høres fra moskeen onsdag, da soldater ødela minefelt.

Ghazi ble drept i en skuddveksling tirsdag kveld. Han er fraktet til hjembyen i Punjab-provinsen, hvor han skal bli gravlagt, ifølge en tjenestemann i innenriksdepartementet.

Fortsatt på stedet

Sikkerhetsstyrker er fortsatt på plass rundt moskeen, og journalister blir holdt tilbake. Men portforbudet i nabolaget som nå har vart en uke, ble opphevet et par timer onsdag ettermiddag.

Høye dødstall, spesielt blant kvinner og barn, vil være svært negativt for president Pervez Musharraf. Det skal avholdes nytt valg i år, og Musharraf vil prøve å holde på makten i fem år til. Det er ventet at Musharraf vil holde en tale til folket torsdag.

Al-Qaidas nestleder Ayman al-Zawahri var allerede onsdag kveld ute med kritikk mot Musharraf. På et lydopptak lagt ut på et nettsted brukt av islamister, henvender han seg til pakistanske muslimer og deres religiøse ledere og ber dem hevne aksjonen mot moskeen.

– Hvis dere ikke tar hevn, kommer ikke Musharraf til å spare noen av dere, sier Zawahri i opptaket.

– Musharraf kommer ikke til å stanse før han utrydder islam fra Pakistan, la han til.

Mange i moskeen

Det er svært usikkert hvor mange mennesker som befant seg inne i moskeen da myndighetene innledet aksjonen for å drive de væpnede islamistene ut av den for vel en uke siden.

Over 1.200 personer forlot moskeen i løpet av den ukelange beleiringen som begynte 3. juli, og fram til den militære aksjonen som begynte natt til tirsdag.

Ifølge Arshad anslo de militære at det var igjen 200–300 personer da de gikk til aksjon, og at 86 kom ut etter at angrepet var i gang. Andre anslag har variert helt opp til 2.000.

Blant dem som kom ut i live, var Abdul Aziz, som forsøkte å rømme ikledd burka i forrige uke. Sammen med broren Ghazi var han leder for islamistene i moskeen.