Lysende Sti. Perus president Alejando Toledo er ikke populær blant landets 26 millioner innbyggere. Siden han ble valgt i 2002 har alt gått fra vondt til verre. Halvparten av befolkningen er fattige, korrupsjonen florerer, økonomien er anstrengt og Peru sliter på den utenrikspolitiske arena. Bedre ble det ikke da landets høyesterett i mai i fjor opphevet dommen over landets mest kjente geriljaleder, filosofiprofessoren Guzman, som i 1992 ble dømt til livsvarig fengsel. Høyesterett fastslo at antiterrorloven Guzman var dømt etter er ukonstitusjonell. Så nå skal han igjen prøves for domstolen sammen med 17 av sine geriljasoldater i Sendero Luminoso (Lysende Sti) . Mange frykter for at dette kommer til å bli et medieshow med "president Gonzalo", som hans tilhengere kaller ham, i hovedrollen.Guzman har liten sympati blant peruanere etter at den statlige Forsoningskommisjonen offentliggjorde rapporten om overgrep begått mellom 1980 og 2000. Her heter det at Sendero Luminoso har hovedskylden for at 69 000 peruanere ble drept eller forsvant.

Terror og død

I dag ser Abimael Guzman ut som den filosofiprofessor han egentlig var, den gang han underviste på universitetet i Ayacucho oppe i Andesfjellene, langt borte fra hovedstaden Lima. I 1970 stiftet han Partido Comunista Peruano — Sendero Luminso, som var basert på en marxistisk ideologi blandet med innslag av indiansk kultur. Mange av tilhengerne var hans egne studenter, indiansk ungdom fra de fattige fjellområdene omkring universitetet. Fra midten av 1970-årene arbeidet han for å få fotfeste blant bøndene, og etter hvert rykket han helt inn i storbyene. "President Gonzalo" kalte seg maoist etter Kinas store revolusjonære leder, Mao Zedong. I likhet med Mao utgav Guzman sine enkle læresetninger i en liten bok som ble kalt "Gonzalos tanker". Han ble omspunnet med mystikk på beste indianske maner. Han viste seg sjelden offentlig og pressen ble aldri invitert til å møte ham. Myndighetene regner med at Guzman hadde rundt 4000 lojale geriljasoldater, som på slutten av 1980-tallet kontrollerte store deler av Perus Andes-regioner. Det var den daværende presidenten, som nå ettersøkt for korrupsjon og bosatt i Japan, Alberto Fujimori, som fikk fakket ham. Etter å ha erklært krig mot geriljabevegelsen i 1990, knuste hæren all motstand. Så i september 1992 ble Abimael Guzman arrestert i Lima og fengslet.

Skinner på nytt?

President Toledo er ikke fornøyd med at Guzman igjen skal stilles for retten:- Peru kan bli et land som åpner dørene for terrorister. Det kan vi ikke tillate, understreker han. Rettssaken skal gå for åpne dører, fordi Guzman ikke dømmes av en militærrett. Mange frykter for at han skal bruke rettssaken til å oppildne nye unge revolusjonære og at Sendero Luminso igjen skal oppstå, selv med Guzman bak lås og slå. I oktober ble nemlig fem lærere arrestert, alle anklaget for å tilhøre geriljaorganisasjonen til Guzman. En meningsmåling viser da også at 45 prosent av de spurte tror Peru vil oppleve ny terror innen 10 år.

MARTIN MEJIA