Et barskere politisk klima med øket krigsmotstand og skjerpet kritikk av president George W. Bush kan bli resultatet av demokratenes turbulente nominasjonsoppgjør i delstaten Connecticut. Striden som ble kalt en folkeavstemning om Irak-krigen, endte med et sviende nederlag for senator Joe Lieberman.Velgerne misliker tydeligvis at senatoren fremstår som demokratenes kanskje mest Bush— og krigsvennlige politiker. Dermed er det gått ut et klart varsel fra Connecticut til andre etablerte politikere som søker gjenvalg i andre delstater i november: Velgerne er lei av krigen og misfornøyd med presidenten.

Mot krigen.

Økende krigsmotstand bekreftes i meningsmåling for CNN i går. Bare 36 prosent støtter nå krigen. Lieberman tapte nominasjonskampen mot krigsmotstanderen Ned Lamont. Takket være sin personlige formue, sitt ensidige budskap og god drahjelp fra flittige bloggere på Internett, sikret den politiske novisen Lamont seg med 52 mot 48 prosent retten til å være kandidat i senatorvalget i november.Lamonts seier er også en seier for antikrigsbevegelsen og for liberale Internett-bloggere, heter det i flere kommentarer i USA. Den troende jøden Lieberman - som for seks år siden var Al Gores visepresidentkandidat, og som i 2004 forsøkte å bli presidentkandidat - sa på forhånd at han vil stille som uavhengig kandidat i november, dersom han ikke ble nominert. Etter 18 år i Senatet har 64-åringen ikke lyst til å gi seg frivillig. Dermed er det også fare for at han bidrar til å splitte det demokratiske parti.Etter at nederlaget var et faktum, ble det klart at ledende demokrater i delstaten ville forsøke å presse Lieberman til å glemme tanken på å stille opp som uavhengig kandidat. Men Lieberman, som ofte er svulstig i formuleringene, sa: - Av hensyn til vår stat, vårt land og mitt parti hverken kan eller vil jeg la dette resultatet bli stående.

Kan vinne?

Meningsmålinger før nominasjonsoppgjøret viste at Lieberman trolig vil kunne vinne et oppgjør om en senatsplass mellom ham selv, Lamont og en republikansk kandidat. Situasjonen kan være mindre gunstig når Lieberman nå fremstår som en dårlig taper.Før nominasjonsvalget hadde flere ledende demokrater, deriblant senator Hillary Rodham Clinton, gitt en viss støtte til Lieberman. Men samtidig understreket de at de etterpå ville støtte den kandidat som fikk flest stemmer. Det samme sa tidligere president Bill Clinton.

JESSICA RINALDI / REUTERS / SCANPIX