Det begynte som en fredelig demonstrasjon i São Paulo mot dyrere bussbilletter i begynnelsen av juni. Deretter har demonstrasjonene spredd seg til flere byer som Rio de Janeiro, Salvador, Curitiba, Belém og Brasilia.

I flere av disse demonstrasjonene har det vært voldelige sammenstøt mellom demonstranter og politi.

— Volden har først og fremst kommet fra myndighetene. Politivolden fører selvfølgelig til frykt, men vi må fortsette å protestere, sier Mariana Toledo (27), en student i São Paulo, til New York Times.

- Lovlige markeringer

Mandag nådde antall mennesker i gatene nye høyder da omtrent 100.000 mennesker samlet seg i gatene i São Paulo, og ytterligere 100 000 i Rio. Det var også mindre demonstrasjoner i andre byer, og i Brasilia klatret demonstranter opp på taket til nasjonalforsamlingen.

Tirsdag skal imidlertid politiet ha forhold seg rolig. Ifølge BBC ble de stående og se på istedenfor å gripe inn, slik de har gjort tidligere.

Saken fortsetter under annonsen.

Også president i landet, Dilma Rousseff, sier at demonstrasjonene er lovlige.

— Fredelige demonstrasjoner er innenfor loven. Det er naturlig for unge mennesker å demonstrere, sier hun i en uttalelse.

- En enorm overkjøring

Selv om protestene kanskje startet som en reaksjon på transportpriser, er det flere utviklingstrekk i landet som gjør at Einar Braathen, forsker ved Norsk institutt for by- og regionsforskning, ikke er overrasket.

Dette gjelder særlig byggeprosessene frem mot Fotball VM i 2014 og OL i Rio 2016, men også manglende satsing på helse, utdanning og kampen mot korrupsjon.

- Demonstrasjonene er ikke overraskende. Det har vært en enorm overkjøring av folk og kritikere i bygge- og anbudsprosessene forut for VM og OL i landet. Prosessene som har vært forut for disse mesterskapene har skapt stor misnøye, sier Braathen, og trekker frem to konkrete eksempler:

Det ene er alkohollovgivningen på idrettsarrangementer.

— Brasil har tradisjonelt vært plaget av for mye fyll og et stort alkoholforbruk så det var svært viktig da de fikk på plass en alkohollovgivning som forbød salg av alkohol på idrettsarrangementer. Denne loven tvang FIFA Brasil til å oppheve. Budweiser er hovedsponsor og skal ha rett til å selge alkohol på arrangementene, sier Braathen.Det andre er prosessen rundt Maracanã stadion i Rio.

— Stadionen ble totalrenovert i 2007, men ble nå likevel revet ned og bygget opp igjen. Etter hvert som folk har blitt kjent med prislappen på dette og andre byggeprosjekter, vokser misnøyen.

Finnes ressurser

Braathen mener likevel at Brasil har råd til å være vertsland for to så store arrangementer på kort tid.

— Brasil har mye ressurser. Det som ligger bak er imidlertid den sosiale fordelingen. Kostnadene veltes over på de fattigste og på skattebetalerne, mens profitten går i lommene på entreprenørfirmaer. For eksempel er det Brasils rikeste mann som skal drive kommersiell drift av Maracanã stadion.

- Er de 200.000 vi så i gatene på mandag toppen av en lengre demonstrasjonsbølge, eller vil massemønstringene fortsette?

— Brasil har ekstrem høy aktivitet på sosiale medier, og det finnes tilgjengelig informasjon på hva som skjer i landet. Dette vil kunne styrke mobiliseringen, og jeg tror ikke det blir lett å skru av. Det utslagsgivende er hvordan myndighetene håndterer dette. Hvis det brukes vold, vil det kunne styrke mobiliseringen. I tillegg er det ikke gjort over natten å rydde opp i landets sosiale problemer, sier Braathen.

Brasils president, Dilma Rousseff, understreker at demonstrasjonene i landet er lovlige.
REUTERS/Ueslei Marcelino