I et intervju med vestlige medier i forkant av G8-møtet avfeier Putin all kritikk fra Vesten om at han har samlet makten i Kreml, marginalisert opposisjonen og økt statens kontroll over aviser, radio og TV.

På spørsmålet om han er enig med den tidligere tyske forbundskansleren Gerhard Schröder om at han er en «ulastelig demokrat», svarte Putin med latter:


Les også:

— Finnes ingen andre

– Selvfølgelig er jeg en absolutt ekte demokrat. Men vet dere hva som er problemet? Saken er den at jeg er den eneste, det finnes ingen andre i verden.

Putin sa at Vestens demokratier langt fra er perfekte, og ga som eksempler de hjemløse i USA, amerikansk bruk av tortur, Guantanamo-leiren og mennesker som holdes fengslet uten rettssak.

– Og se hva som hender i Europa. Den hardhendte behandlingen av demonstranter, man bruker gummikuler og tåregass i den ene hovedstaden etter den andre og dreper demonstranter på gatene.

- Spark ut Russland

Han kritiserer også den tidligere sovjetstaten Ukraina og mener landet krenker både grunnloven og andre lover og er på «full fart mot tyranniet».

Samtidig er tonen en helt annen i britisk presse i forkant av denne ukes G8-møte. Avisa The Daily Telegraph trykket mandag en leder med tittelen «spark ut russerne» der det står at Russlands medlemskap i G8 blir mer og mer uholdbart på grunn av Putins stadig strengere styre.