Det var uenighet om både menneskerettigheter og demokrati da den russiske presidenten tok imot den tyske statsministeren i Moskva.

Den tyske statsministeren var klar i sin tale på pressekonferansen etter møtet med Putin. Merkel sa rett ut at hun var bekymret for en rekke nye lover som kan utnyttes til å slå ned på kritiske stemmer i Russland.

— Vi har snakket om sivilsamfunnet, og jeg har uttrykt min bekymring for enkelte lover. Vi må snakke åpent og ærlig om disse sakene, slo Merkel fast med Putin ved siden av seg.

Den russiske presidenten sa på sin side at han hører på det som blir sagt i vestlige land, men påpekte at Vesten betrakter Russland på lang avstand.

Fengslingen av to medlemmer av punkebandet Pussy Riot har fått stor oppmerksomhet i Vesten og blitt tolket som et tegn på innstramminger av politiske rettigheter i Russland. Putin beskyldte like godt det regimekritiske bandet for å være drevet av antisemittiske holdninger.

— Vet fru Merkel at en av dem hengte opp en dokke av en jøde og sa at Moskva burde renses for sånne mennesker? Verken vi eller dere kan støtte dem som har antisemittiske holdninger, sa Putin.

Pussy Riot avviste beskyldningene umiddelbart etterpå.

På tross av uenighetene på det politiske plan, ble det inngått verdifulle avtaler i forbindelse med besøket. Blant annet inngikk det russiske jernbaneverket en avtale med det tyske selskapet Siemens om å kjøpe rundt 700 lokomotiver til en samlet verdi av 2,5 milliarder euro, nesten 18,5 milliarder kroner.