Mandag sa ukrainske myndigheter at antallet russiske soldater ved grensen hadde sunket, men de visste ikke hvorfor eller hvor mange soldater det var snakk om.

Nå kommer forklaringen: Putin skal ha sagt til Tysklands rikskansler Angela Merkel at han har besluttet en delvis tilbaketrekning av russiske soldater fra grensen mot Ukraina.

Samtidig planlegger NATOs 28 utenriksministre å samles for å diskutere hvordan de best kan hjelpe Ukraina og bevare fred i regionen.

— Ønsker ikke krig

Nedtrappingen innebærer fremdeles at tusenvis av russiske soldater vil forbli i grenseområdene, men samtidig ønsker Putin å fortelle de vestlige landene at han ikke ønsker noen opptrapping av konflikten.

Les også: - Putin vil også ta Finland

Saken fortsetter under annonsen.

BBCs områdekorrespondent Jonathan Marcus påpeker at det trolig er 40.000 soldater ved grensen, og at dersom noen tusen av disse trekkes tilbake, vil det ikke påvirke Russlands offensivmuligheter i nevneverdig grad.

NATO sier de foreløpig ikke har sett noe til tilbaketrekningen.

– Beklageligvis kan jeg ikke bekrefte at Russland trekker tilbake sine styrker, sa NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen til NTB tirsdag, i forkant av NATOs utenriksministermøte i Brussel.

I samtalen med Merkel sa Putin dessuten at det er avgjørende at Ukraina endrer grunnloven for å sikre at interessene til alle regioner i landet blir ivaretatt, skriver Kreml i en pressemelding.

Omstridt folkeavstemning

16. mars stemte befolkningen på Krim over hvorvidt Krim skulle bli en del av Russland. Et par dager senere var annekteringen gjennomført.
Jan T. Espedal

Den russiske presidenten tok også til orde for en slutt på det han kalte en blokade mot Transdnjestr, en moldovsk utbryterrepublikk på grensa til Ukraina hvor befolkningen i hovedsak er russisktalende.Samtidig er det fortsatt iskaldt mellom de ukrainske myndighetene og Vladimir Putin etter Russlands annektering av Krimhalvøya i mars i år. Annekteringen skjedde etter at flertallet av befolkningen på Krim 16. mars i år stemte for å bli en del av Russland i en folkeavstemning.

USA, FN og myndighetene i Kiev nekter å anerkjenne folkeavstemningen, som de mener strider mot internasjonale konvensjoner.