Flere anonyme russiske kilder skal ha hevdet at Putin måtte fremskynde avreisen fra Australia søndag på grunn av møter i Moskva, men pressetalsmann Dmitrij Peskov avviser dette.

— Det er fullstendig tullball, sier Peskov til avisen Vedomosti.

Toppsaken på møtet mellom verdens mektigste ledere skulle være økonomisk vekst. Men det iskalde forholdet mellom Russland og Vesten seilte som ventet opp og tok mest oppmerksomhet, aktualisert av nye kamper som krevde flere sivile liv i Øst-Ukraina. Samtidig tok regjeringen i Kiev en dramatisk beslutning om å legge ned alle offentlige tjenester i den krigsherjede delen av landet.

- Kom deg ut

Blant dem som sørget for at G20-møtets første dag lørdag utviklet seg til et verbalt oppgjør om Ukraina-konflikten, var USAs president Barack Obama og Canadas statsminister Stephen Harper.

— Jeg antar at jeg kommer til å ta deg i hånden, men jeg har bare én ting å si til deg: Du er nødt til å komme deg ut av Ukraina, sa Harper til Putin da de to møttes, ifølge Harpers talsmann.

Saken fortsetter under annonsen.

Obama anklaget på sin side Russland for å utgjøre en trussel mot verden gjennom sin opptreden i Ukraina. Russland nekter for å være innblandet i krigen i Øst-Ukraina, hvor lokale myndigheter lørdag formiddag opplyste at ytterligere fem sivile er drept i kamper.

Cameron fikk Putin på tomannshånd

Møtet mellom verdens 20 største økonomiske stormakter varer til søndag. Storbritannias statsminister David Cameron fikk Putin på tomannshånd i kulissene av møtet lørdag.

— Ukraina-saken var i praksis det eneste samtalen dreide seg om, men de snakket også om de grunnleggende årsakene til den nåværende striden mellom Russland, USA og en rekke EU-stater, sier talsmann Dmitrij Peskov for den russiske regjeringen.

Kremls konklusjon fra møtet er at begge parter viste interesse for å reparere forholdet dem imellom.

Truer med sanksjoner

Cameron var klar da han talte til G20-lederne i forkant:

— Dersom Russland fortsetter å destabilisere Ukraina og vi fortsetter å se russiske soldater og stridsvogner inne i Ukraina, kan sanksjonene komme til å bli strammet inn, sa statsministeren ifølge BBC.

Før Putin pakker kofferten søndag, skal han møte blant andre Tysklands statsminister Angela Merkel. Hun har lave forventninger til at praten kan føre til noen snarlig endring på Ukraina-konflikten.

— Den nåværende situasjonen er ikke tilfredsstillende, sier Merkel.

Militær opptrapping

EUs utenriksministre møtes mandag for å diskutere nye straffetiltak mot Russland i forbindelse med landets rolle i Ukraina. Unionen vurderer å utvide sanksjonene mot russiske enkeltpersoner, ifølge Merkel.

Det har den siste tiden kommet meldinger om kolonner med umerkede og militærutrustede kjøretøyer som har kjørt fra den russiske grensen mot opprørskontrollert territorium i Øst-Ukraina. President Petro Porosjenko har gitt ordre om at alle offentlige foretak, inkludert skoler og sykehus, i nær fremtid skal stenges i det krigsherjede øst.

I helgen ble fem sivile, blant dem to barn, drept i Gorlivka nord Donetsk, ifølge det lokale rådet i den opprørskontrollerte byen. Samtidig er totalt sju ukrainske regjeringssoldater drept i kamper i løpet av det siste døgnet, opplyser kilder i Kiev.

Sju måneder med krigføring i Ukraina har kostet minst 4.000 mennesker livet og drevet over 800.000 mennesker på flukt.