Putin sier faktisk ofte akkurat det han mener, og gjør det han sier.

— Han er ofte svært åpen om både sine motiver og verdier, skriver den amerikanske historieprofessoren Mark D. Steinberg, som mener vestlige kommentatorer er på villspor når de fremstiller Putin som maktgal og psykotisk på linje Adolf Hitler.

— I 15 år har amerikanske presidenter forsøkt å forstå ham, bare for å feilberegne ham gang på gang, skrev Washington Posts Peter Baker.

Putin er preget av at Russland de siste 25 årene har vært gjennom et av landets største kriser noen gang. Nå seiler han på en medgangsbølge.

— Han er i en annen verden, sa kansler Angela Merkel etter en av sine telefonsamtaler med Putin.

Saken fortsetter under annonsen.

Les også:

Putins verden

Putins verden handler ikke bare om å «reversere sammenbruddet» til Sovjetunionen, slik president Barack Obama sa oppgitt etter at Krim var tapt for Ukraina.

Putins nye Russland strutter av selvtillit på gass, økonomisk oppgang og Sochi-OL. Moskva er en utopiske drømmeby for mange unge mennesker i østlige Ukraina.

Det som finnes av russisk opposisjon og uavhengige medier, er i praksis brakt til taushet.

Putins soldater som nå infiltrerer østlige Ukraina etter å ha annektert Krim, har overrasket vestlige militære med topp moderne utstyr og avansert kryptert radiokommunikasjon.

I tillegg er de faktisk edru.

De er godt trent, opptrer koordinert og målrettet. Soldatene er også godt motivert av at deres lønninger er tredoblet de siste årene. Putin er soldatenes mann, og får æren for å ha gjenreist hærens stolthet.

Moralens vokter

Ønsker du å forstå Putins verdensbilde, bør du sjekke hans nyoppussede PR-maskin Russia Today.

Alt som går galt i Vesten, enten det er korrupsjon, politivold, finanskrisen og NSA-avsløringene, brukes til å vise at Russland representerer en «alternativ vei».

Putin ønsker å utfordre USA som verdens moralske vokter.

Ingen russisk hersker har vist så stor interesse for å delta i pågående samfunnsdebatter i Vesten. En slik debatt slipper han på hjemmebane.

Les også:

Mindreverdig

Under overflaten ligger en mindreverdighetsfølelse hos Putin. Han mener moder Russland ikke får den respekten hun fortjener, at hun er omgitt av fiender. Unge vestvendte russere forteller om en voksende følelse av klaustrofobi når deres nettsteder stenges ned.

— De prøver konstant å presse oss inn i et hjørne, sa Putin i sin tale 18. mars. Han snakker et enkelt mannespråk som går rett hjem.

— De har løyet for oss så mange ganger, de har tatt beslutninger bak vår rygg, sa Putin.

Seierherrene fra Maidanplassen klarte aldri å få kontroll med hverken politiet, militæret eller statsapparatet. Dette skyldes ikke bare at Russland undergraver den nye regjeringen, men at den rett og slett mangler legitimitet i et stort mindretall av befolkningen.

Putin utnytter nå maktvakuumet i et splittet land, akkurat som i Georgia og Moldova. Det er svært lite Vesten kan gjøre med det .

Putin vil ikke stoppe nå.