• Jeg har ikke sagt noe i dette programmet som kan ha inspirert Jared Lee Loughner, sa en gråtkvalt radiovert over eteren mandag. Radioverter i Arizona står sammen og slår tilbake mot påstanden om at opphetet politisk retorikk har bidratt til skuddramaet i Arizona.

Radiotalkshow-verter i Arizona slår tilbake mot påstanden om at opphetet politisk retorikk har bidratt til at Arizona i helgen opplevde skytedramaet som

, blant dem Gabrielle Giffords, som sitter i Representantens hus for Demokratene.

Sheriff Clarence W. Dupnik i Pima County sa i et intervju i helgen at Arizona er blitt et «Mekka for fordommer og trangsynthet» og at lokale tv— og radiostasjoner skulle foreta en «sjelegransking».

Radioverter tok mandag til motmæle og sa at skytingen i helgen ikke har noe å gjøre med sendingene eller det anspente politiske miljøet. Radiovertene leste opp eposter som var kritiske til deres politiske standpunkter og noen fortalte om dødstrusler som de hadde mottatt, skriver New York Times.

- Ingen sammenheng

Radiovertene mener Dupnik har bragt Arizona i forlegenhet og med urett rakket ned på talkshowene ved å knytte dem til skytingen.

Saken fortsetter under annonsen.

— Det er ingen sammenheng, sier Jon Justice som leder et populært radioprogram i Tucson.

— Det er som så beskylde Jodie Foster for være ansvarlig for attentatforsøket på Ronald Reagen, sier han og refererer til at en sinnsforvirret ung mann prøvde 30. mars 1981 å drepe president Ronald Reagan utenfor Washington Hilton. Attentatet mislyktes. Attentatsmannen ville ved handlingen bevise sin kjærlighet til skuespilleren Jodie Foster.

Justice forsvarer programmet sitt og avfeier at Arizonas politiske kultur ligger som et bakteppe for skytingen eller som en inspirasjone hos den mistenkte Jared L. Loughner.

— Dette er en gal person. Ingen forsøk på å kontrollere radiotalkshow kan endre det. Folk trenger å rette fingeren mot noe eller noen. Det er trist, men enkelte trenger å svartmale andre, sier Justice.

— Dere burde skamme dere, dere er en del av problemet, sier en innringer med navn Dale til Justices radioprogram.

— Jeg har ikke sagt noe i dette programmet som kan ha inspirert Jared Lee Loughner, svarer Justice gråtkvalt.

Sponset av våpenforretninger

En innringer som identifiserer seg om Rick forteller radioverten Mike Gallagher i Phoenix at «mennesker som deg innprenter frykt i folk».

— Var Jared Loughner en lytter av Mike Gallagher? Nå lyver du, Rick, svarte Gallagher.

Vertene i radioprogammet «Wake Up Tucson», sier de politiske samtalene i programmet er mer fornuftige enn de er provoserende.

— Når vi tar opp et tema, har vi en plan med hvor vi går. Vi gjør alltid hjemmeleksen vår, sier vertene Joe Higgings og Chris DeSimone.

Det var ikke engang blitt lyst ute før Garret Lewis, verten i radioprogrammen «The Morning Ritual» i Tucson begynte å slå ned på argumentasjonen om at våpenkontrollen trenger å bli bedre i staten som en følge av skyteepisoden.

— Vi kan ikke alltid stole på at politiet, sheriffen eller noen andre beskytter oss. Når det kommet til stykket må vi gjøre det selv, sa han.

Lokale våpenforretninger og våpenshow er sponsorer for mange av radiostasjonene.