Vladimir Putins Russland blir stadig mer totalitært og beveger seg i retning av den gamle Sovjetunionen.

Det sier Pavel Tsjikov, advokat for Pussy Riot og leder for det russiske juristnettverket Agora til Bergens Tidende.

— Det er bare to år siden 150 000 mennesker demonstrerte i Moskvas gater. Nå er folk redde og har mistet håpet. Skal du slåss for menneskerettigheter i dagens Russland, må du være tålmodig, og villig til å ofre tid, ressurser og følelser, sier Tsjikov, som er i Bergen for å motta Raftoprisen på vegne av Agora, organisasjonen han grunnla.

Drømmer om Sovjetunionen

36-åringen dannet Agora i 2005 for å gi menneskerettighetsorganisasjoner i hjemlandet juridisk hjelp. Putin har økt presset mot opposisjonelle grupper, og prøver å kvele sivilsamfunnet gjennom å kontrollere NGOer, media og internett, mener Tsjikov.

— Du har beskrevet det russiske samfunnet som patriarkalsk og skriver i en artikkel at Putin svarer på utfordringer og trusler med å bli "konfronterende uten å tenke seg om to ganger". Ser du på Putin som en diktator?

Saken fortsetter under annonsen.

— Jeg vet ikke om jeg ville brukt akkurat det begrepet.

- Hvordan vil du beskrive ham?

— Putin vokste opp på slutten av Sovjetunionens glansdager, og hadde sin beste periode i livet da han var i KGB. Jeg tror han drømmer seg tilbake til den tiden og ønsker å gjenskape den.

— Tror du han har ambisjoner og å gjenreise den gamle Sovjetunionen?

— Jeg tror han skjønner at det er umulig. Men han gjør sitt beste for å gjenskape noe som ligner – en lignende atmosfære.

Mindre rasjonell

Tsjikov mener Putin har blitt oppmuntret av meningsmålinger under konflikten med Ukraina, som viste 85% oppslutning om presidentens harde linje. Putin driver en bevisst kampanje for å fremmedgjøre menneskerettighetsarbeid, ved å knytte det til vestlige, "urussiske" verdier, sier juristen.

— Han bruker nasjonalistisk propaganda, og setter menneskerettigheter i kontrast til tradisjonelle, russiske verdier. Det er en manipulering med begreper. Hadde du spurt noen på gaten om de brydde seg om menneskerettigheter, ville de sannsynligvis sagt nei. Men hadde du spurt dem om de var redd for å bli utsatt for politivold, eller for å bli oppsagt uten grunn, eller få dårlig helsestell, ville nesten alle svart ja. Hvis du snakker om konkrete og personlige ting, er holdningene helt andre.

- I Europa og USA har spekulasjonene økt om hvilke motiver og målsetninger Putin har, spesielt etter konflikten med Ukraina ble utløst. Hva tror du?

— Jeg er ikke hans psykolog, men Putin opptrer mindre og mindre rasjonelt. Han har et oppblåst og forvrengt selvbilde, og overdriver sin egen betydning, både nasjonalt og internasjonalt.

— Er det noen av hans nærmeste medarbeidere som fungerer som korrektiv?

— Nei, jeg er redd for at de som står ham nærmest bare spiller opp hans irrasjonelle følelser og innfall. De forteller ham det han vil høre, sier Tsjikov.

Blir stemplet som spion

I årene etter Sovjetunionens fall, vokste det frem en skog av ideelle organisasjoner i Russland. På et tidspunkt var det over 200 000 av dem, forteller Agora-lederen. Staten hadde nok med å kontrollere økonomien, krige i Tsjetsjenia og holde det gamle kommunistpartiet i sjakk, og ignorerte derfor det fremvoksende sivilsamfunnet.

— Det var ingen regler, og ingen kontroll. Det var først da Putin kom til makten at staten begynte å legge press på organisasjonene, sier Tsjikov.

For to år siden ble det innført en lov som gjorde at ideelle organisasjoner som mottok støtte fra utlandet måtte merke alt materiell med "fremmed agent". Dette gjør at Agora må takke nei til pengene fra Raftoprisen.

— På russisk betyr dette det samme som å være spion. Jeg vil altså bli tvunget til å kalle meg selv spion. Brudd på reglene kan føre til en bot på 20 000 euro eller fengsel, sier juristen.

Agora er tuftet på en svært pragmatisk og juridisk tilnærming til kampen for menneskerettigheter. Ideologi er for politikere, sier Tsjikov.

— Du kan ikke forvente at du skal forandre verden ved å vinne én sak. Det fungerer ikke sånn. Du må forhandle, argumentere, jobbe fra sak for sak. Det er det som er vår oppgave.

En vei gjennom retten

Til tross for det er "generelt dårlig" og styrt av regimets interesser, finnes der åpninger for opposisjonen i det russiske rettsystemet. Det er disse mulighetene Agora utnytter. De 35 advokatene i nettverket jobber gratis for sine klienter, og oppnår store og små seiere på deres vegne.

— Hvis du gjør ditt beste og konsentrerer deg og bruker de ressursene du har til rådighet, ja så kan du faktisk få en person ut av fengsel, eller få en politimann dømt for vold, eller oppnå økonomisk kompensasjon, sier Tsjikov.

Grunnloven ble reformert på nittitallet, og Agora møter ofte dommere som er villig til å ta deres side, til tross for en kultur som belønner lojalitet til regimet.

— Hvis vi argumenterer godt og gir dem en mulighet til å dømme slik at de ikke mister ansikt overfor staten, da kan vi vinne saker, sier Tsjikov.

Raftoprisen er den første internasjonale utmerkelsen Agora mottar.

— Faktisk er det den første prisen vi får i det hele tatt, sier Tsjikov med et smil.

— Det er veldig viktig for oss å få denne typen anerkjennelse fra Norge. Når du ser på listen over vinnere så er vi jo i veldig godt selskap.