Saddam Husseins fiender jublet mens tilhengerne hans frådet av raseri da nyheten om at Iraks tidligere president ble henrettet lørdag. De dramatiske og voldelige slutten på Sadamms liv ble sendt rett hjem i stuene til befolkningen i hele den arabiske verden med TV-bildene av de maskerte bødlene som la repet rundt nakken på eks-presidenten.

Provokasjon

Mange muslimer mener irakske myndigheter bevisst provoserte da de valgte å la henrettelsen sammenfalle med den viktige høytiden eid.

Over en milliard muslimer feierer eid, og to millioner muslimer møtes i Mekka. — Henrettelsen hans på eid-dagen er en fornærmelse mot alle muslimer, sier den jordanske pilegrimen Nidal Mohammad Salah ifølge NTB. Muslimske land innvilger ofte amnesti til fanger for å markere høytiden, og fanger henrettes svært sjelden på denne dagen. - Dette er den verste eid noensinne for muslimer. Jeg fikk gåsehud når jeg så filmopptaket, sier jordanske Rana Abdullah (30), ifølge Reuters.

Kontroversielt

Hesham Kassem, en egyptisk avisutgiver og menneskerettighetsaktivist sier at det var kontroversielt å sende bildene av henrettelsen, men la til:

  • Denne mannen var en av de mest brutale massemorderne i menneskehetens historie. Han kan måle seg med Hitler og Stalin. Mens mange irakske shiamuslimer jublet etter meldingen om henrettelsen, var det raseri i Saddams hjemby Tikrit, 180 kilometer nord for Bagdad. Her samlet hundrevis av demonstranter seg for å protestere mot henrettelsen og sverge hevn. I den fattige landsbyen der Saddam ble født, Awja, ikke langt fra Tikrit, var det også rasende reaksjoner på henrettelsen. - Vi kommer alle til å bli til bomber, sa en ung mann i Awja. Libya, det eneste landet som har vist solidaritet med Saddam, har erklært tre dagers landesorg, og har utsatt feiringen av eid. Alle offentlige bygninger flagget på halv stang, skriver Reuters. Iraks tidligere president ble dømt til døden ved henging 5. november, etter å ha blitt funnet skyldig i drapet på 148 sjiamuslimer i byen Dujail i 1982. Drapene skjedde etter et mislykket attentatforsøk mot Saddam.