Syria var et av en lang rekke av temaer som sto på dagsordenen da utenriksminister Børge Brende tilbrakte tre timer sammen med Vladimir Putins superdiplomat Sergej Lavrov i Moskva mandag.

— Lavrov er veldig opptatt av at Syria ikke skal bli overtatt av det, som i hans øyne, er ekstremister som er inspirert av Al-Qaida, og at ødeleggelsen av kjemiske våpen skal gå etter planen, sa Brende til Aftenposten etter møtet.

Ofte på russisk stats-TV

Ekstremistiske opprørere i den syriske borgerkrigen har i mange måneder fått bred omtale på Russlands tre dominerende TV-kanaler, som alle kontrolleres av Kreml. Syria var også tema på den felles pressekonferansen som de to holdt i representasjonsboligen til det russiske utenriksdepartementet i sentrum av Moskva mandag.

Det er striden rundt Irans deltagelse på den internasjonale fredskonferansen Genève 2, med i start i Sveits onsdag, som ble tema på pressekonferansen. For etter at FNs generalsekretær Ban Ki-moon inviterte Iran, har det ført til sterke reaksjoner fra den syriske opposisjonen.

Den syriske opposisjonsgruppen Nasjonalkoalisjonen sier på Twitter den bare vil delta på fredskonferanse i Sveits om invitasjonen til Iran er trukket innen klokken 20 mandag kveld. Lavrov ga under pressekonferansen med Brende uttrykk for at det vil grense til misbruk om Iran ikke deltar på fredskonferansen. Også Brende støtter Irans deltagelse, dersom de forplikter seg til å delta på en konstruktiv måte.

Saken fortsetter under annonsen.

— Deres deltagelse bør ikke være problematisk dersom de også forplikter seg til å jobbe for en våpenhvile og for å innsette en bredt sammensatt overgangsregjering, sier Brende til Aftenposten.

Mens Brendes forgjenger Espen Barth Eide aldri rakk å besøke Moskva i løpet av det drøye året han hadde jobben, tok det bare tre måneder før den nye utenriksministeren tok turen til Moskva.

Felles skryt av vårt forhold

Mandagens pressekonferanse ble innledet med at både Brende og Lavrov skrøt av det gode forholdet mellom Norge og Russland.

— Den nye norske Regjeringen understreker sterkt betydningen av vårt samarbeid. Vi har et utmerket samarbeid mellom Russland og Norge, og vi har også et omfattende handels- og investeringssamarbeid med mer enn 100 norske selskaper i Russland, sa Brende.

Men forholdet mellom Vesten og Russland fremstår for mange som mer anstrengt enn på lenge. På spørsmål fra Aftenposten om det også har påvirket forholdet mellom våre to land, svarte Lavrov slik:

— Jeg tror ikke at det er noe som utøver dårlig påvirkning på forholdet mellom Russland og Norge. Du har hørt vår felles vurdering av dette forholdet. Videre er jeg ikke enig i at vårt forhold til Vesten fremstår som mer anstrengt enn tidligere. Forholdet har aldri vært skyfritt, det har alltid vært noen problemer. Og vi lager ingen påskudd slik at noen kan prøve å belaste forholdet kunstig. De siste månedene har seg ikke sett noen slike alvorlige foranledninger som gjør det mulig å trekke slike konklusjoner, sier Lavrov.

Strid om fiskeeksport

Men innen eksport av norsk sjømat til Russland, Norges største eksportmarked, halter samarbeidet. Over lang tid har russere klaget over påståtte kvalitetsproblemer, problemer som andre land ikke kan finne. Lavrov og Brende ble mandag enige om at Mattilsynet og russiske myndigheter skal møtes igjen om kort tid i Moskva. Brende håper det kan bidra til å oppheve de russiske importrestriksjonene som rammer enkelte deler av norsk sjømatindustri.

sd@ap.no

Twitter: @StDyrnes