Les også:

Per Westerberg (M) er kandidat til vervet. FOTO: SCANPIX
Claudio Bresciani / SCANPIX

Klokken 11 mandag var det oppmøte i riksdagen for de 349 svenske folkevalgte. På programmet stod blant annet valg av riksdagens talmann og visetalmenn (se faktaboks), et valg det var knyttet stor spenning til på forhånd.

Fredrik Reinfeldts mann, Per Westerberg i Moderaterna, har vært talmann i riksdagen i denne perioden. Mandag kunne han miste vervet til Socialdemokraternas Kent Härstedt — på grunn av Sverigedemokraterna (SD).

Jimmie Åkessons innvandringskritiske parti er ferskinger i riksdagen, og sa på forhånd at de nektet å stemme på Westerberg hvis ikke SD får posisjonen andre visetalmann, noe hverken de rødgrønne eller de borgerlige fløyene er spesielt interesserte i, skriver Dagens Nyheter.

Før avstemningen møttes SD til gruppemøte og bestemte seg for hvem av kandidatene de skulle stemme på - og ettersom avstemningen var hemmelig, var det knyttet spenning til resultatet helt frem til det ble lest opp ved 12.45-tiden.

Saken fortsetter under annonsen.

Da ble det klart at Per Westerberg hadde fått flest stemmer ved valget - og den borgerlige fløyen var altså hjulpet frem av Sverigedemokraterna, som hadde det avgjørende å si for hvem som fikk det prestisjetunge mandatet.

Miljöpartiets Ulf Holm ble andre visetalmann med 325 stemmer, mot SDs kandidat Mikael Jansson, som fikk 20 stemmer, like mange som SD har mandat. Første visetalmann, Susanne Eberstein (Socialdemokraterna) ble valgt ved akklamasjon. Tredje visetalmann, Liselott Hagberg (Folkpartiet) ble også valgt ved akklamasjon.

Kent Härstedt (S). FOTO: SCANPIX
Leif R Jansson

Forberedt på demonstrasjoner

Fra Stockholm ble det mandag morgen meldt at politiet forberedte seg på demonstrasjoner mot Sverigedemokraterna da riksdagen åpnet.

Politiet var i beredskap, og hadde satt opp store politisperringer. Flere hadde varslet demonstrasjoner mot riksdagens ferskeste parti.

Minst én gruppe demonstranter hadde imidlertid fått tillatelse fra politiet til å demonstrere, og var ved 10-tiden iferd med å rigge seg opp på plassen mellom Riksdagen og Slottet.

Flere steder i Stockholm hadde et midre antall demonstranter møtt opp for å vise sin motstand mot Sverigedemokraterna. Noen kulturarbeidere, skuespillere og regissører arrangerer en kulturaksjon på Stortorget der de protesterer mot at et fremmedfiendtlig parti er inne på riksdagen. Der leste de blant annet høyt fra en tale av Olof Palme, melder Aftonbladet.

Ifølge Aftonbladet var det flere politifolk enn demonstranter i gatene.

Det går greit om dere ikke slikker igjen konvoluttene. Da tar det enda lenger tid å telle opp stemmene
Mona Sahlin, midlertidig talsmann

Anonym avstemning

Avstemningen mandag måtte skje anonymt, med skriftlige stemmesedler i konvolutter ettersom det ikke var mulighet til å velge talsmannen ved akklamasjon.

Mandagens talmann var Mona Sahlin, ettersom hun er den som har lengst fartstid i riksdagen utenom Per Westerberg. Han var på valg, og kunne naturlig nok ikke være talmann.

— Det går greit om dere ikke slikker igjen konvolutten. Da tar det enda lenger tid å telle opp stemmene, sa Mona Sahlin litt før 11.30, mens stemmesedlene ble delt ut til stor mumling blant de folkevalgte i riksdagen, ifølge Expressens live-reportere.

En av kandidatene til talmann-vervet må få minst 50 prosent av stemmene for å bli valgt. Om dette ikke har skjedd etter to forsøk, vil den kandidaten som i den tredje avstemningen får simpelt flertall, bli talmann.

Mona Sahlin dro på smilebåndet da hun var gjest hos Fredrik Skavlan kort tid etter valgnederlaget. Nå anklager Fredrik Reinfeldt henne for å gi SD politisk innflytelse. FOTO: ANDERS WIKLUND/SCANPIX
Wiklund, Anders

Kongelig åpning tirsdag

Selve den offisielle åpningen av riksdagen er i morgen, tirsdag, samme dag som

. Det er kongen som offisielt åpner riksdagen, og både kronprinsesse Victoria og prins Daniel skal være på plass.

Så presenteres resultatet av allianseledernes knallharde forhandlinger de siste to ukene — Reinfeldts nye regjering og regjeringserklæring.

Meninger:

  Håvard Narum:

  Harald Stanghelle:

  Mustafa Can:

  - Mareritt å sitte med SD

  At Sverigedemokraterna kom inn på riksdagen i valget for to uker siden sjokkerte mange, og i kjølvannet av valget var

  det i en rekke store svenske byer. Partileder Jimmie Åkesson og hans folk fikk 20 av de 349 mandatene i riksdagen.

  Pultene i riksdagen er nå fordelt, og Aftonbladet har pratet med dem som skal være sidekamerat med en sverigedemokrat. De er ikke fornøyde.

  — Dette var mitt mareritt. Men det er viktig å skille sak og person, sier Jens Holm fra Vänsterpartiet, som har fått plass ved siden av David Lång fra SD.

  — Det er kjedelig at det fins personer med denne typen menneskesyn. Men et sted må de jo sitte, sier Gunvor G. Ericson fra Miljöpartiet.

  — Jeg må ærlig si at jeg heller ville sittet et annet sted. Men det er bare å opptre korrekt, sier Anna-Lena Sörenson fra Socialdemokraterna.

  Fredrik Reinfeldt og mindretallsregjeringen han presenterer tirsdag får mange harde politiske kamper i riksdagen utover høsten. FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/AFP
  JONATHAN NACKSTRAND