— Påstandene fra den amerikanske TV-kanalen NBC er løgner, fullstendig fabrikkerte og uten grunnlag, sa Sabri til nyhetsbyrået AFP onsdag.

NBC meldte tidligere i uken at Saddam Husseins utenriksminister hadde forsynt den amerikanske etterretningstjenesten med sensitiv informasjon helt fram til invasjonen i 2003. Som takk skulle Sabri ha mottatt drøyt 650.000 kroner via mellommenn, gjennom en ordning hvor også fransk etterretning var involvert.

Informasjonen fra utenriksministeren dreide seg ifølge NBC i hovedsak om de påståtte irakiske masseødeleggelsesvåpnene. Sabri skal ha sagt at han trodde Saddam Hussein satt på lagre med kjemiske våpen, men at diktatoren ikke hadde kjernefysiske eller biologiske stridsmidler.

— Etter løgnene om masseødeleggelsesvåpnene som ikke eksisterer, og de påståtte forbindelsene til al-Qaida, ser det ut til at denne nye løgnen er ment som et falskt påskudd til å rettferdiggjøre århundrets forbrytelse: invasjonen av Irak, sier Sabri til AFP.

Han legger til at han kommer til å kontakte advokaten sin i forbindelse med et mulig søksmål mot NBC.

Naji Sabri ble aldri satt på amerikanernes liste over de 55 mest ettersøkte i Irak, og han ble ikke arrestert i forbindelse med invasjonen. I dag underviser han i journalistikk ved et universitet i Qatar.

En talsmann for CIA sier onsdag at etterretningsorganisasjonen ikke ønsker å kommentere påstandene om at Sabri i hemmelighet bidro med opplysninger om Saddam Husseins regime.

Saddam Husseins utenriksminister Naji Sabri fikk ifølge NBC 650.000 kroner for å fore CIA med opplysninger.
HENNY RAY ABRAMS/AFP