Francis Heaulme (47) er en av Frankrikes mest beryktede drapsmenn gjennom tidene. Han soner nå en livstidsdom for seks drap. I tillegg har han snakket seg selv inn i etterforskningen av drapet på to små gutter for 20 år siden, skriver avisen Nouvel Observateur. I september 1986 ble 8-åringene Alexandre Beckrich og Cyril Beining funnet drept på togskinnene i byen Montigny-les-Metz i Lorraine-distriktet.

— Tok på likene

I sommer fortalte plutselig seriemorderen at han hadde sett de to guttene døde, og at han hadde rørt ved et av likene. Men den fryktede 47-åringen benekter at han tok livet av guttene. - Hvis jeg hadde vært skyldig, hadde jeg sagt det. Jeg kveler mine ofre med bare hendene, sa Heaulme tørt under en høring i saken.

Men da han ble tatt tilbake for en rekonstruksjon på åstedet denne uken, hadde han en helt annen versjon. Nå benekter Heaulme at han i det hele tatt så de to døde guttene. To fiskere i en by like ved åstedet har forklart at de så ham med blodflekker i ansiktet på drapsdagen, men 47-åringen hevder de tar feil av datoen.

Jernring

— Det har vært en vanskelig dag, fordi Francis Heaulme har bestemt seg for å ikke samarbeide med oss, sa en talsmann for påtalemyndigheten etter rekonstruksjonen mandag. 250 polititjenestemenn var mobilisert, og dannet en jernring rundt jernbanelinjen der guttene ble drept i 1986. Heaulme jobbet da i et firma som holdt til bare 400 meter fra åstedet. Dét, og hans nye uttalelser om at han så de to døde guttene, førte til at saken ble gjenopptatt. Allerede i 1989 ble en 19 år gammel mann dømt for drapet på 8-åringene. Men etter å ha sonet 15 år i fengsel, ble han renvasket og løslatt. Dermed er dobbeltdrapet fortsatt uoppklart – 20 år etter at tragedien rammet byen.

Drepte haikere

Heaulme er dømt for å ha tatt livet av en rekke personer mens han reiste rundt i hele Frankrike til fots, med tog og ved å få haik med bilister. Han tok seg av og til strøjobber som håndverker. Seriemorderen slet med både alkohol- og pilleproblemer, og ofrene var ofte isolerte personer eller haikere. Flere av drapene bar preg av seksuelle overgrep, og noen av ofrene ble funnet delvis avkledd.

Han ble pågrepet i Alsace i 1992, men politiet slet lenge med å få ham dømt. 47-åringen erkjente ved flere anledninger drap i samtaler med helsepersonell, som han visste var bundet av taushetsplikt.Etterforskeren Jean-François Abgrall viet mye av sin karriere til seriemorderen. Abgrall mener drapene på de to guttene "bærer 47-åringens signatur", fordi han innrømmer å ha sett ofrene, og fordi den ene gutten ble funnet delvis avkledd.

Statsadvokat Joel Guitton måtte konstatere at 47-åringen endret forklaring da han ble tatt med til åstedet.
AFP
Rundt 250 polititjenestemenn deltok da seriemorderen ble hentet fra fengselet til rekonstruksjonen av drapene.
AFP