Venezuelanske Illich Ramirez Sanchez (62), også kjent som «Carlos» og «Sjakalen», soner allerede en dom pålivsvarig fengsel for drapene på to franske politimenn og en politiinformant i 1975. Men dette er første gang han møter i retten tiltalt for terrorisme, melder The Independent.

Han er tiltalt for å organisert fire terrorangrep i Frankrike i 1982 og 1983 der tilsammen 11 mennesker ble drept. Rettsaken i Paris begynner i dag og skal vare i seks uker.

I forkant av rettsaken har «Sjakalen» i et intervju med Caracas-avisen El Nacional skrytt av å ha gjennomført mer enn 100 angrep. Opp mot 2000 mennesker kan ha mistet livene i disse angrepene, har han sagt.

Togbomber i Frankrike

Påtalemyndigheten vil hevde at «Sjakalen» organiserte de fire angrepene for å presse franske myndigheter til å frigjøre hans fremtidige tyske kone, Magdalena Kopp, og hans sveistiske «kollega» Bruno Bréguet, som ble arrestert i Paris i 1982 for besittelse av våpen. Han blir nå anklaget for disse angrepene:

  • En bombe på et ekspresstog fra Paris til Toulouse som drepte fem menneskesker og såret 22 personer, 29. mars 1982. «Internasjonale terrorist-venner av Carlos» påtok seg skylden.
  • En bilbombe i Paris rettet mot den anti-Syriske avisen A-Watan Al-Arabi som drepte en tilfeldig forbipasserende og skadet 60 mennesker.
  • To bombeangrep nyttårsaften 1983. Det første rammet et tog som kjørte fra Marseille til Paris. Tre personer ble drept og 13 såret. Rett etterpå sprengte en bombe på en togstasjon i Marseille. To personer døde. Organisasjonen for arabisk væpnet motstand påtok seg skylden for disse to angrepene. Påtalemyndigheten hevder også at «Sjakalen» skrev to brev der han påtok seg skylden for angrepene, melder nyhetsbyrået AP.

Tre medtiltalte

Dokumenter som er frigjort fra hemmelige politi-arkiver i Ungarn, tidligere Øst-Tyskland og Romania etter Jernteppets fall skal bevise hans deltakelse i disse angrepene. Men advokatene hans, en av dem er hans kone, hevder dokumentene ikke er pålitelige.

Tre andre antatte medlemmer av Carlos gruppe er også tiltalt i saken. To av disse befinner seg i Tyskland, som ikke vil utlevere dem til Frankrike. Det ikke er på det rene hvor den tredje oppholder seg.

Marxisten Illich Ramirez Sanchez var verdens mest ettersøkte terrorist på 1970— og 80-tallet. I 1970 meldte han seg frivillig for Folkefronten for frigjøring av Palestina (PFLP).

Han ble for alvor beryktet da han og en terroristgruppe i 1975 tok elleve oljeministre som gisler. I 1994 ble han arrestert i Sudan og fraktet til Frankrike.